Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comisia Europeană, noutăți despre aderarea la UE a Republicii Moldova

Comisarul european pentru extindere arată că raportul privind aderarea Republicii Moldova la UE va fi încheiat până la summitul din iunie
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a arătat joi că, la Bruxelles, Comisia Europeană ar putea avea pregătit raportul de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană, înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie, a arătat joi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi.
„Este un proces lung şi complicat, dar având în vedere situaţia actuală, vom lucra într-un mod accelerat”, a afirmat Oliver Varhelyi în plenul Parlamentului European, care a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.
Comisarul Varhelyi a explicat că, la solicitarea Consiliului UE (în care sunt reprezentate guvernele celor 27 de state membre), Comisia lucrează la un aviz privind posibila aderare a Republicii Moldova, căreia i-a dat spre completare câteva chestionare pentru a evalua situaţia în care se află.
În aceste formulare, sunt abordate aspecte politice şi economice, precum şi concordanţa legislaţiei şi standardelor ţării cu acquis-ul comunitar, sector cu sector.
Varhelyi a indicat că a primit deja răspunsurile din partea autorităţilor moldovene şi odată ce raportul de evaluare va fi redactat, Consiliul este organismul care va trebui să decidă cu privire la acordarea statutului de ţară candidată pentru Republica Moldova.
„Nu avem încă un calendar precis pentru adoptarea acestui aviz, dar ne pregătim în aşa fel încât aceasta să se întâmple înaintea Consiliului European”, preconizat pentru 23-24 iunie, a spus Varhelyi.
Politică
Parlamentul UE a invitat instituțiile europene să-i acorde Moldovei statut de candidat
Bruxellesul a acordat deja un ajutor umanitar de 30 de milioane de euro pentru refugiaţii ucraineni din Republica Moldova şi alte 15 milioane suplimentar pentru echiparea poliţiei de frontieră moldovene „pentru gestionarea migraţiei şi pentru a ajuta ca oamenii să se deplaseze în siguranţă în Republica Moldova şi dincolo de frontiera ei”, a indicat el.
În acelaşi timp, Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) supervizează aceste operaţiuni în Republica Moldova cu până la 80 de funcţionari care activează împreună cu agenţi de frontieră moldoveni.
În plus, UE a oferit Chişinăului alte 3 milioane de euro sub formă de ajutor.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat miercuri Republica Moldova, unde a declarat că Uniunea Europeană urmează să-şi sporească anul acesta ajutorul militar către această ţară cu echipamente suplimentare, despre care Chişinăul a precizat ulterior că nu vor fi arme letale.
Editoriale
Europenii au rămas fără bani și răbdare pentru refugiați