CHIȘINĂU, 3 mai - Sputnik. Toate persoanele care vor purta de 9 mai panglica „Sf. Gheorghe” sau alte însemne care promovează războiul, vor fi sancționați conform legii.
Nu fac excepție de la regulă nici cei din UTA Găgăuzia, unde săptămâna trecută Adunarea Populară a permis utilizarea panglicii, iar legea a fost semnată de bașcanul Irina Vlah în această dimineață, 3 mai.
În cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că persoanele care vor purta panglica „Sf.Gheorghe” la evenimentele de 9 mai vor fi documentate prin diverse metode, exclusă fiind forța fizică.
„Toți suntem egali în fața legii. Ca să nu cădem pradă unor provocări, trebuie să ne consultăm înainte de a face anumite acțiuni. Toți cetățenii trebuie să respecte cadrul legal și să se asigure că acțiunile lor nu vor cădea sub incidența vreunui articol din Codul Contravențional sau Codul Penal”, a declarat șeful IGP.
Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, atâta timp cât se încalcă Codul Contravențional, aprobat de Parlamentul Republicii Moldova, toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale.
Cernăuțeanu a explicat că legea adoptată la nivel național prevalează în fața celei adoptate de legislativul local al Găgăuziei.
„Există legea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, care este actul de bază, fundamentul pentru aplicabilitatea normelor de către polițiști. Nu voi da apreciere unui act aprobat de Adunarea Populară a Găgăuziei, pentru asta sunt alte autorități abilitate și competente. Noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova. Atâta timp cât se încalcă Codul Contravențional, aprobat de Parlament, toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”, a spus șeful IGP.
De la intrarea în vigoare a noii legi, au fost documentate zece astfel de încălcări. Amintim că pe 7 aprilie deputații au votat în două lecturi un amendament la Codul contravențional prin care prevede ca panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sunt folosite în calitate de elemente distinctive ale agresiunii militare ruse în Ucraina, sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova.
Legea votată de majoritatea PAS, care prevede interzicerea panglicii "Sfântului Gheorghe", precum și a altor simboluri, utilizate de participanții la acțiunile militare din Ucraina, introduce amenzi de până la 9000 de lei și muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice, conform documentului, pot lua amenzi de până la 18 mii de lei.