Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chișinăul ar putea rămâne în această toamnă fără căldură

În această toamnă, potrivit primarului Chișinăul, orașul riscă să rămână fără încălzire din cauza unor hotărâri de Guvern. Cum a comentat premierul Natalia Gavrilița această declarație.
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. În această toamnă, Chișinăul riscă să rămână fără agent termic. Despre aceasta a anunțat astăzi primarul Capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipale.
„În toamnă există riscul să fie o situație cumplită ca urmare a unor decizii pe care le-ați luat inclusiv în cazul Termoelectrica, când Chișinăul riscă să rămână fără agentul termic dacă nu se va interveni de urgență la reparația și modernizarea infrastructurii termo-energetice”, a spus Ceban.
Potrivit lui Ceban, se va ajunge la această situație din cauza lipsei unor investiții majore în utilajul de producere a CET-urilor, care, din cauza termenului de exploatare depășit și gradului de uzură, nu mai poate fi exploatat conform normelor tehnice.
Precizăm că compania rusă „Silovîe Mașinî”, companie care se află pe lista sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, nu va implementa proiectul de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica. Decizia a fost luată după ce „au fost făcute publice atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina”. Compania „Silovîe Mașinî” trebuia să repare turbinele centralei termice în urma rezultatelor unei licitații, la care nimeni altcineva nu a mai aplicat în afară de aceasta.
Economie
Spînu: „Silovîe Mașinî” nu va mai implementa proiectul de reabilitare a Termoelectrica
Anterior, președintele țării, Maia Sandu, a declarat că nu există o altă companie care ar fi dispusă să repare aceste instalații.
„Pe de o parte – avem situația în care aceste blocuri de la „Termoelertrica” trebuie reparate pentru că altfel riscul este mare ca în această iarnă ele să nu mai fie funcționale. În momentul în care ele ies din funcție, aceasta înseamnă incapacitate de a încălzi o parte din oraș și capacitate mai mică de producere de energie electrică, care se produce în perioade încălzire. Asta este o problemă care trebuie rezolvată”, a spus Sandu.
Totuși, săptămâna trecută s-a anunțat că proiectul de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica a fost sistat de către Guvern. Astăzi, 18 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a solicitat Băncii Mondiale anularea rezultatelor licitației.
„Riscul este mult mai mare dacă avansăm pe acest contract”, a spus Gavrilița.
Amintim că blocurile companiei Termoelectrica sunt foarte vechi și au fost construite încă în anul 1970 anume de această companie.
Economie
Se vor majora sau nu tarifele la gaz? Ce spune șeful „Moldovagaz”