Analiză de Dmitri Ermakov pentru RIA Novosti
Economia chineză este una dintre cele mai mari din lume. Este yuanul capabil să concureze cu dolarul în sistemul financiar global – aflați în materialul RIA Novosti.
Un yuan – o singură cale
În 2019, Moscova și Beijingul au decis să renunțe la achitările reciproce în dolari. Dar acelea erau intenții la acea vreme: băncile din China nu au renunțat de moneda SUA. Cu toate acestea, cele două țări au făcut primii pași către conectarea sistemelor de plăți electronice.
Acum, Ministerul chinez de Externe a ridicat din nou subiectul trecerii comerțului cu Rusia la ruble sau yuani. Este vorba doar despre resursele energetice. RPC promovează aceeași strategie în Asia de Sud-Est și cu țările arabe. De exemplu, Arabia Saudită, nemulțumită de politicile Washingtonului, numește dolarul „gaură neagră”. Prin urmare, Riadul și Beijingul discută deja despre o schimbare a monedei de decontare, a declarat Wang Zaibang, cercetător senior la centrul analitic Taihe, pentru RIA Novosti. Despre aceste negocieri a scris și Wall Street Journal.
Organizațiile de creditare din Rusia și Belarus se gândesc și ele la trecerea de la monedele occidentale. VTB, singura bancă rusă cu licență de a desfășura operațiuni în China, împreună cu Alfa-Bank, le propune rușilor să deschidă conturi și depozite în yuani. Cifra de afaceri din martie a VTB pentru tranzacțiile cu moneda chineză s-a ridicat la 960 de milioane de ruble, ceea ce este de 21 de ori mai mare decât în februarie.
Banca Centrală a Rusiei a reamintit că în ultimii ani a crescut ponderea aurului și a yuanului chinez în rezervele sale la aproape jumătate din acestea. Bursa de Valori din Belarus a anunțat începerea operațiunilor cu yuanul. Au avut loc deja primele licitații.
Locul cinci
China și-a anunțat ambiția de a promova yuanul în urmă cu zece ani. Și a avut ceva succes. Cu toate acestea, chiar și potrivit analiștilor chinezi, nici sancțiunile occidentale, nici alte consecințe ale operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina nu vor duce la o schimbare a ordinii mondiale pe piața valutară. Succesul real al renminbi („banii poporului”, denumirea oficială a unității valutare chineze) va fi doar în cazul reformelor fundamentale ale structurilor financiare ale Chinei, scrie South China Morning Post.
Și totuși rivalii de peste mări urmăresc cu teamă mișcările Beijingului. Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a spus că evenimentele din Ucraina ar putea „schimba traiectoria financiară” a Chinei. Anterior, potrivit acestuia, Beijingul se îndrepta spre izolarea de sistemul monetar global, iar acum poate profita de situație și poate începe expansiunea yuanului.
Există motive pentru astfel de îngrijorări. Potrivit FMI, băncile centrale ale lumii dețin yuani în echivalentul a 319 miliarde de dolari. În contextul economiei globale, asta nu este atât de mult: aproximativ 2,5% din rezervele totale. Spre comparație, mai mult de jumătate sunt stocate în dolari, iar 19% în euro. În același timp, renminbi este a cincea monedă de rezervă din lume.
Cota sa a crescut dramatic din 2016, când yuanul a primit aprobarea FMI. Nu uitați de proiectul de infrastructură pe scară largă al Chinei „One Belt - One Road”. În paralel cu aceasta, volumul dolarului ca monedă de rezervă scade - în 2007 era de aproape 70%.
În același timp, după cum a observat Bloomberg la începutul anului, yuanul a ajuns pe a patra poziție pe piața internațională de plăți. Spre comparație: în 2010, se clasa pe locul 35.
Acum, renminbi este folosit ca monedă de rezervă în aproximativ 75 de țări din întreaga lume, a declarat pentru RIA Novosti Vladislav Petlenko, director de investiții la Sigma Global Management. Yuanul este deja tranzacționat direct între China, Australia și Japonia. Adică, își amintește expertul, ambele țări nu au nevoie de dolari SUA pentru tranzacții cu China.
O opinie similară este împărtășită de analiștii din Orientul Mijlociu. „Rusia va deschide calea pentru controlul lumii de către China”, a declarat Abd al-Moneim Sayyid, fost consilier al emirului Qatarului, în ziarul egiptean Al-Ahram. În opinia sa, yuanul va deveni noua monedă internațională, deoarece RPC are o economie puternică și republica produce totul - „de la ac la rachetă”.
Politica Occidentului nu face decât să împingă Federația Rusă să facă comerț cu țările asiatice și, în primul rând, cu petrol și gaze. Și asta nu se referă doar la China. De exemplu, India și Rusia discută despre crearea unui mecanism de plăți reciproce în monede naționale, a informat ziarul Mint, citând o sursă din guvernul indian. Exportatorii locali vor putea primi plăți în rupii în loc de dolari și euro.
Amenințare la adresa dolarului
Într-un fel sau altul, Rusia și China, în circumstanțele actuale, vor crește volumul comerțului. Moscova nu are practic altă cale: SUA și aliații lor au înghețat jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, au interzis tranzacțiile cu Banca Centrală și au blocat accesul mai multor bănci cheie la SWIFT.
China este unul dintre cei mai mari deținători străini de rezerve valutare ale Rusiei. Are 13,8% din volumul acestora, în echivalent - peste 85 de miliarde de dolari. În plus, Beijingul este principalul partener comercial al Moscovei. Volumul tranzacțiilor dintre cele două țări a depășit anul trecut 148 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, cu privire la unele aspecte importante - de exemplu, furnizarea de piese pentru avioane - Beijingul a adoptat până acum o atitudine de așteptare. Reuters a scris că China ar fi recomandat ca cele mai mari patru companii ale sale de petrol și gaze să își reducă participarea la proiectele rusești. Dar Ministerul chinez de Externe a negat acest lucru.
În același timp, Washingtonul continuă să sperie Beijingul cu pedepse pentru eludarea sancțiunilor împotriva Moscovei. Secretarul de Comerț al SUA, Gina Raimondo, a amenințat că va împiedica accesul producătorilor chinezi de semiconductori la hardware și software din SUA.
Un instrument de ocolire a sancțiunilor ar putea fi yuanul digital, lansat oficial în februarie. Ca și alte monede electronice, va permite ocolirea unor verificări bancare la conformitatea cu lista de produse aflate sub sancțiuni.
Lansarea renminbi-ului digital a alarmat Washingtonul: dolarul electronic este încă în dezvoltare. Banca Centrală a SUA a spus că, la acest ritm, dominația internațională a dolarului ar putea fi zguduită. Cu atât mai mult că euro calcă pe urmele monedei americane. Potrivit datelor SWIFT, în decembrie 2021, dolarul a reprezentat 40,5% din plățile globale, în timp ce euro a reprezentat 36,7%.
"China nu are unde să-și dezvolte expansiunea teritorială, cu excepția Taiwanului. Dar expansiunea economică este deschisă", spune Andrei Plotnikov, analist financiar internațional. "În plus, yuanul digital poate ajuta cu adevărat Rusia să rezolve multe probleme economice și să activeze ocolind sancțiuni".
Perspectivă pe termen lung
Relativa nepopularitate a yuanului în reglementările internaționale se explică prin dorința autorităților chineze de a reglementa cursul de schimb, spun experții. "O monedă care nu este complet convertibilă oferă țării posibilitatea de a controla mai bine situația de pe piața internă și de a se adapta cu ușurință la taxele și sancțiunile externe. Cu alte cuvinte, RPC monitorizează cu strictețe ieșirea de capital", explică Ivan Belkin, CEO-ul companiei „Label Home Inc”.
Cu toate acestea, pentru ruși, yuanul arată ca o monedă promițătoare: China este una dintre puținele țări care s-au opus deconectării băncilor rusești de la sistemul SWIFT.
"Consolidarea yuanului în comerțul exterior al Chinei cu Rusia va depinde de volumul exporturilor de materii prime rusești redirecționate pe care China este gata să-l accepte. De exemplu, China are propria sa producție pe scară largă în industria metalurgică", subliniază Vladislav Petlenko. "China cumpără puțin petrol de la Rusia. Dar este posibil ca Beijingul să fie de acord să crească volumele dacă furnizorii ruși scad prețurile."
În același timp, experții consideră că astăzi rușii ar trebui să cumpere yuani. „Pe termen lung, aceasta este o investiție riscantă, dar speculațiile rapide și investițiile pe termen mediu pot nu numai să contribuie la economisiri, ci și la sporiri de fonduri”, subliniază Ivan Belkin.
Menținerea yuanului în portofoliul de investiții este din ce în ce mai profitabilă în situația actuală, consideră Vladislav Petlenko.
Cu toate acestea, economia chineză este slab diversificată. "Yuanului încă îi lipsește lichiditatea internațională. Pentru o lungă perioadă de timp, a fost benefic pentru Beijing să mențină o monedă națională ieftină din cauza volumului uriaș de exporturi de mărfuri evaluate în dolari americani", spune Vladislav Petlenko. În acest sens, este important ca Banca Populară Chineză să-și slăbească controlul asupra yuanului față de dolarul american și alte valute mondiale bine-cunoscute.”
Atât timp cât asta nu s-a întâmplat, rolul crescând al companiilor chineze pe piața mondială va duce la o depreciere a renminbi. Aceasta înseamnă că rușii mai au riscul de a pierde niște bani atunci când cumpără yuani - cel puțin pe termen scurt. În ceea ce privește rolul monedei chineze în comerțul exterior cu Rusia, mult depinde de dorința și, cel mai important, de capacitatea Beijingului de a juca un joc independent de Occident.