CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Proiectul de lege care reglementează stocarea rezervelor de gaze naturale pentru perioada de iarnă a fost aprobat de Guvern în ședința de miercuri, 23 martie.
Într-o conferința de presă, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Republica Moldova va începe în această vară să facă rezerve de gaze pentru iarna viitoare.
„În octombrie am spus că Republica Moldova nu ar trebui să se mai confrunte cu riscuri în domeniul aprovizionării cu gaze, iar din noiembrie, colegii din minister, ANRE și comunitatea energetică lucrează împreună la dezvoltarea acestui proiect. În această vară, Guvernul va face tot posibilul ca să avem deja primele rezerve de gaze naturale pentru iarna 2022-2023”, a spus Spînu.
Potrivit acestuia, ar fi vorba de 300-400 de milioane de metri cubi de gaz. Această cantitate, a spus ministrul, ar trebui să fie suficientă pentru două luni de iarnă. Totuși, totul va depinde de prețurile la energie. Potrivit proiectului de lege, ca spații de depozitare au fost alese rezervoarele existente pe teritoriul României.
„Conform proiectului, rezervele de gaze trebuie făcute în țările vecine. În cazul Moldovei, acestea sunt România și Ucraina. Ținând cont de situația din Ucraina, depozitele din România rămân singura soluție", a mai spus Spînu.
El a precizat că la un acord în acest sens cu partea română s-a ajuns în cadrul ședinței comune a Guvernelor dintre cele două state.
„Am ajuns la un acord cu guvernul României încă din toamnă – acesta este un memorandum semnat la ședința comună a Cabinetelor de Miniștri. Nu este nevoie să construim alte spații de depozitare decât cele care există deja în România, capacitatea fiind suficientă pentru a stoca acolo cantitatea necesară de gaz”, a spus el.
Responsabilitatea pentru stocarea în depozite va fi atribuită companiei de stat Energocom.
„Împreună cu partenerii de dezvoltare, suntem în proces de consolidare a capacităților companiei de stat Energocom, care va deveni comerciant responsabil pentru crearea rezervelor de stat de gaze naturale”, a spus ministrul.
ANRE va fi instruită să monitorizeze piața angro de gaze naturale, structura urmând să poată folosi și pârghiile necesare pentru prevenirea și contracararea abuzurilor pe piața gazelor naturale, inclusiv prin aplicarea de sancțiuni speciale.