Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ședință extraordinară a ONU în privința Ucrainei

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Nebenzea - acțiunile Moscovei nu sunt îndreptate „împotriva poporului ucrainean, ci împotriva juntei care a preluat puterea la Kiev”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. La New York a avut loc ședința extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU, participanții au chemat Moscova să înceteze acțiunile sale în Ucraina.
Întâlnirea a avut loc pe fundalul discursului președintelui Vladimir Putin, care a anunțat că a decis în privința unei operați militară speciale în Donbass. În mesajul televizat adresat cetățenilor ruși, el a declarat că circumstanțele reclamă „acțiuni hotărâte și imediate, republicile populare din Donbass s-au adresat după ajutor Rusiei”. Șeful statului rus a subliniat că întreaga responsabilitate pentru vărsarea de sânge va fi pe conștiința regimului aflat la putere în Ucraina.
Reprezentantul permanent al Germaniei Antje Lendertse i-a cerut Moscovei să oprească imediat operațiunea militară și să-și retragă trupele.
„Ne întâlnim într-un moment de escaladare militară pe care nu l-am mai avut în Europa de generații”, a spus ea.
„În timp ce ne aflăm într-o ședință extraordinară în încercarea de a preveni ce este mai rău, am aflat cu toții că președintele rus a ordonat o operațiune militară specială în Donbass și că Rusia va face tot ce îi stă în putere pentru a demilitariza Ucraina. Astfel, Rusia a ales războiul. Franța condamnă în cel mai vehement mod lansarea acestei operațiuni", a menționat Nicolas de Riviere, Reprezentantul Permanent al Franței.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat după ședință că acesta este cel mai trist moment din cariera sa.
Internațional
Avioanele ucrainene cu pasageri nu pot părăsi Aeroportul Chișinău
„Acest conflict trebuie să se încheie acum”, a spus diplomatul.
Reprezentantul permanent al SUA Linda Thomas-Greenfield a declarat că Washingtonul va prezenta un proiect de rezoluție de condamnare a Moscovei.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-o postare pe Twitter că condamnă operațiunea militară a Rusiei în Donbass.
"În aceste ore de cumpănă, ne gândim la Ucraina și la femeile, bărbații și copiii nevinovați care s-au confruntat cu atacuri neprovocate și cu frica pentru viața lor. Vom trage la răspundere Kremlinul", a scris ea pe Twitter.
După ședința ONU, premierul canadian Justin Trudeau a emis o declarație în care condamna Moscova.
"Canada condamnă în cei mai hotărât mod atacul flagrant al Rusiei asupra Ucrainei. Aceste acțiuni neprovocate reprezintă o nouă și evidentă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei", este menționat în document.
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a subliniat că acțiunile Moscovei nu sunt îndreptate „împotriva poporului ucrainean, ci împotriva juntei care a preluat puterea la Kiev”.
„Aș vrea să vă amintesc că principiul suveranității și integrității teritoriale a statelor, de încălcarea căruia în raport cu Ucraina suntem acuzați astăzi, conform Declarației cu privire la principiile dreptului internațional privind relațiile de prietenie între popoare, adoptată în 1970, trebuie să fie respectat cu strictețe în raport cu statele, „care respectă în acțiunile lor practice principiul egalității în drepturi și al autodeterminării popoarelor și, drept urmare, având guverne care reprezentă, fără deosebire de rasă, religie sau culoarea pielii întregul popor care locuiește pe teritoriul respectiv”.
El a respins acuzațiile, răspunzându-i colegului său ucrainean Serghei Kislița, care l-a îndemnat să-i ceară Kremlinului „oprirea agresiunii” împotriva Ucrainei. Reprezentantul permanent a subliniat că suferințele locuitorilor din Donbass nu impresionează Occidentul, care nu a avut cuvinte de compasiune.
Internațional
Ucraina a instituit stare de război pe întreg teritoriul țării

Agravarea situației din Donbas

În ultimele săptămâni, situația din Donbas a escaladat: Kievul a concentrat cea mai mare parte a armatei pe linia de contact și trage în mod regulat în miliții folosind echipamente interzise. Din cauza amenințării invaziei Ucrainei, Republicile populare Donețk și Lugansk au început evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor în regiunile rusești. Mobilizarea generală a fost anunțată. În această situație, pe 19 februarie, liderii republicilor autoproclamate s-au îndreptat către Rusia cu cererea de a le recunoaște independența.
Pe 21 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat într-o alocuție televizată că consideră necesară recunoașterea imediată a suveranității RPL și RPD și a semnat decretele corespunzătoare. Șeful statului rus a dat indicații să fie asigurată menținerea păcii în cele două republici.
Miercuri seară, autoritățile RPD și RPL au apelat la Rusia pentru asistență militară pentru a se proteja de agresiunea ucraineană.