Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Șoc și fiori”: Sforțările NATO în Ucraina – ce va urma

Ce a determinat recunoașterea de către Rusia a RPL și PRD - citiți în materialul observatorului militar Aleksandr Hrolenko.
Sputnik
Prin recunoașterea independenței republicilor din Donbas s-a pus capăt pentru totdeauna posibilităților de extindere a NATO spre Est, iar întreaga lume a avut ocazia să vadă care sunt limitele “hegemoniei” SUA. De asemenea, a început formarea unei securități egale și indivizibile în Europa și în lume prin mijloace tehnico-militare, alături de inițiativele diplomatice.
Rusia va ține cont de interesele sale naționale și va proceda așa cum consideră de cuviință, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, după o întrevedere cu liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, pe 18 februarie. Peste trei zile a avut loc reuniunea extinsă a Consiliului de Securitate al Rusiei, iar Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaștere a republicilor populare Donețk și Lugansk.
Această decizie complicată a fost una forțată – pe fundalul unei negări categorice a intereselor de securitate ale Rusiei în Europa de către SUA și NATO, pe fundalul refuzului regimului de la Kiev de a implementa înțelegerile de la Minsk (2015) pentru reglementarea conflictului armat. De asemenea, decizia a fost luată pentru a oferi protecție locuitorilor din Donbas, inclusiv sutelor de mii de cetățeni ai Rusiei.
Obuzele artileriei armatei ucrainene au început să explodeze pe teritoriul regiunii Rostov. Mai devreme, Moscova a declarat și a demonstrat oficial că acțiunile regimului de la Kiev împotriva populației ruse reprezintă un act de genocid.
Observăm consecințele firești ale politicii antiruse și naționaliste a Kievului, sub îndrumarea curatorilor americani și ai NATO. E un nou exemplu al caracterului nociv al extinderii NATO, al prezenței militare străine în statele din Europa de Est.
Rusia
NATO și SUA au învățat prost lecția evenimentelor din 2008 – Medvedev
Punctul de neîntoarcere a fost depășit. Moscova consider RPD și RPL niște state de sine stătătoare, independente de Kiev.
Duma de Stat a Rusiei, precum și parlamentele republicilor populare Donețk și Lugansk, au ratificat pe 22 februarie acordurile de prietenie și ajutor reciproc. Securitatea și capacitatea de apărare a Donbasului sunt asigurate (garantate) acum de Forțele Armate ale Rusiei în baza acestor acorduri bilaterale. Documentele semnate permit și reglementează amplasarea în RPD și RPL a unor baze militare rusești.
Reacția Occidentului la recunoașterea de către Rusia a Donețkului și Luganskului a fost în mod predictibil negativă (să ne amintim cu această ocazie de precedentul Kosovo). SUA și UE au anunțat noi sancțiuni antirusești.
Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat verbal susținerea pentru “suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional”. „Partenerii” occidentali au promis să continue livrările de arme regimului de la Kiev, direcționat pentru războiul din Donbas. Însă istoria Rusiei și Europei nu depinde de sancțiuni, livrări de arme și alte sforțări ale SUA și NATO.

Noile frontiere ale securității

Discursul teritorial de la Consiliul de Securitate al Rusiei, declarațiile oficialilor din Duma de Stat a Rusiei și ai reprezentanților republicilor din Donbas permit astăzi să prognozăm cu probabilitate înaltă trasarea noilor frontiere cu Ucraina mai la vest de linia de contact dintre părți. Adică, urmând frontierele regiunilor Donțek și Lugansk din perioada URSS – împreună cu Slaveansk, Severodonețk și Mariupol.
Deloc întâmplător, în Marea Azov se află cele mai impunătoare forțe ale Flotei Navale a Rusiei formate din zeci de nave de rachetă și desant. Serviciul de grăniceri al FSB și Flota Navală din Marea Neagră a Rusiei vor ajuta la apărarea frontierelor republicilor independente, conform înțelegerilor bilaterale. Algoritmii interacțiunii “chipiurilor verzi” au fost exersați în Caucazul de Sud.
Nu există alternative noilor frontiere, cu toate acestea președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat categoric concetățenilor săi: “Nu vom ceda nimic nimănui”. Washingtonului propagă insistent ideea “unui război direct între Rusia și Ucraina”.
Dacă unitățile armatei ucrainene nu se vor retrage din Donbas (de pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk), vor începe să utilizeze activ artileria și tehnica blindată, complexele antitanc Javelin și NLAW, noua frontieră a proiectului american “Antirusia” s-ar putea deplasa spre Vest, până la râul Nipru. E un scenariu foarte realist al evoluției lucrurilor în următoarele zile.
Rusia
Lavrov: Vestul nu este pregătit să accepte propunerile Rusiei privind neextinderea NATO
Ucraina examinează posibilitatea întreruperii relațiilor diplomatice cu Rusia în mod unilateral, însă zvonurile despre “mișcarea de rezistență” în Donbas sunt extrem de exagerate. Agenția Bloomberg a enumerat până la 60 de mii de voluntari ascunși în regiune. Însă acești neobanderoviști nu se bucură de susținerea poporului, fiind condamnați la eșec.
În pofida organizării unor explozii la anumite obiecte de infrastructură de către diversioniștii armatei ucrainene, în decursul a două zile în Donbas au fost lichidate trei grupări ucrainene de diversiune, iar două mașini de luptă ale infanteriei au fost distruse.
Nu este deloc în interesului regimului de la Kiev să forțeze Ministerul Apărării al Rusiei să declanșeze acțiuni militare, să aplice lovituri cu rachete de precizie înaltă asupra statelor majore și altor “centre de luare a deciziilor” din spatele forțelor armate ucrainene – de la Kiev până la Lvov, conform scenariului georgian.
Publicația poloneză „Rzeczpospolita” menționează că gruparea trupelor ruse la frontiera Ucrainei este capabilă să înfrângă armata ucraineană “în decurs de 2-3 zile”, iar milioane de ucraineni sunt gata să susțină “intrarea armatei ruse în țară”.
Între timp, rămâne nesoluționată problema garanțiilor de securitate pentru Rusia și aliații ei din partea SUA și NATO. În opinia președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, liderii occidentali reprezintă un pericol pentru propriile lor popoare, “se evidențiază prin prostie”, nu înțeleg la ce poate duce în ziua de astăzi o confruntare. Pe teritoriul statelor vecine sunt create numeroase grupări de trupe (inclusiv în state terțe), a fost ridicat gradul de pregătire pentru utilizarea formațiunilor de reacție extremă a alianței. Anume din aceste motive Moscova și Minskul au decis să prelungească manevrele “Allied Resolve 2022” pe teritoriul Belarusului. Cu susținerea aviației strategice și a celei de front, a artileriei și sistemelor de rachetă, a infanteriei navale a Districtului Militar Est continuă să exerseze lichidarea “formațiunilor paramilitare ilegale”.
Politică
Gavrilița, despre situația din Ucraina: „Suntem deschiși pentru soluții diplomatice”
Totodată, se desfășoară exercițiile Flotei Navale și Forțelor Aerospațiale ale Rusiei în Marea Mediterană, Marea Azov și Marea Neagră.
Potrivit informațiilor serviciilor occidentale, la trei aerodromuri din Belarus staționează 41 de elicoptere Mi-24, patru bombardiere de front Su-24 și tot atâtea Su-34, avioane grele MiG-31, 16 unități Su-30 și Su-35 ale Forțelor Aerospațiale.
În Crimeea sunt desfășurate 28 de avioane de atac Su-25, 13 avioane de vânătoare-bombardiere Su-34, un număr mare de bombardiere de front Su-24, avioane de vânătoare Su-27 și Su-30, precum și peste 60 de elicoptere de diverse tipuri.
În sectorul sud-vest al frontierei rusești a regiunii Rostov și în ținutul Krasnodar au fost surprinse nouă Su-24, 16 Su-34 și 13 avioane de asalt Su-25, precum și 22 de elicoptere Mi-24 și Ka-52. În regiunea Belgorod sunt concentrate într-o cantitate mare elicopterele Mi-8, Mi-24/35 și Mi-28.
“Partenerii” se află la o încrucișare de drumuri între lumea veche și noua realitate. Se păstrează pericolul unei ciocniri militare a SUA și NATO cu Rusia și Belarus. Moscova și Minskul urmăresc cu atenție exercițiile trupelor americane în Polonia, în nemijlocita apropiere cu frontierele Ucrainei. Nimeni nu a uitat de participarea activă a militarilor Pentagonului în operațiunea georgiană “Câmpul curat” din august 2008. Atunci SUA nu au obținut nimic, ci doar și-au pierdut influența și reputația în fața aliaților. Dacă nu au reușit să înțeleagă, le-am putea repeta lecția în câmpul ucrainean, unde Rusia și-a consumat pârghiile diplomatice.
Deloc întâmplător, președintele rus Vladimir Putin a menționat: “Rusia susține suveranitatea fostelor republici sovietice. Situația legată de Ucraina reprezintă o excepție din cauza influențelor externe asupra acestei țări”. Și, desigur, baza militară străină din Oceakov urmează să fie lichidată în cel mai scurt timp.