BUCUREŞTI, 22 feb – Sputnik. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, a declarat „pregătit” pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei prin care Uniunea Europeană intenţionează să lovească în special sectorul de înaltă tehnologie și inovare, incluzând tehnologiile necesare pentru 5G și pentru modernizarea infrastructurii Rusiei.
Borrell relatează că au fost deja stabilite sancțiuni împotriva Federației Ruse după decizia de recunoaștere a independenței celor două republici populare Donețk și Lugansk.
Anunțul a fost făcut în contextul desfăşurării Consiliului de Afaceri Externe, care a durat peste zece ore. Însă detaliile sancțiunilor nu au fost încă dezvăluite.
Mecanismul care permite punerea în aplicare a sancțiunilor trece prin examinarea Comisiei și a Înaltului Comisar, care propune pachetul Consiliului. Apoi Consiliul urmează să pună ultima semnătură.
Chestiunea este delicată, la fel ca și situația actuală. În chestiunea ucraineană, Borrell a anunțat că, „dacă Rusia atacă, voi convoca un Consiliu extraordinar și vom dezbate despre asta”.
Între timp, în ultimele zile, Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a susținut ideea sancțiunilor, spunând că este sigură că acestea vor fi introduse „în câteva zile”.
În acelaşi timp, Statele Unite, Canada și Regatul Unit sunt unite cu privire la măsurile ce urmează să fie luate, măsuri care vor afecta în special toate elementele high-tech, cu consecințe asupra modernizării țării, de la sectorul aerospațial la comunicații şi 5G, potrivit Sputnik Italia.
Țările baltice vor ca Nord Stream 2 să fie blocat, însă sectorul energetic constituie un punct nevralgic pentru Bruxelles, având în vedere că sancțiunile, în acest caz, ar afecta mai grav mai multe țări din UE decât Rusia.
Aceasta înseamnă că țările din UE ar putea rămâne în frig, fiind nevoite să se confrunte brusc cu o criză legată de aprovizionare, în timp ce depozitele de gaze din Europa nu sunt suficiente pentru iarna viitoare, iar infrastructura pentru energia verde mult mediatizată nu este, cu siguranță, pregătită pentru o asemenea schimbare.
În plus, Germania a investit masiv în gazoduct, iar țara nu vede într-o lumină favorabilă ideea blocării Nord Stream 2.
De altfel, Franța și Germania iau în considerare deja un „mecanism de compensare” pentru a acoperi pierderile companiilor implicate; compensații care au legătură cu mecanismul deja în vigoare după Brexit. Pe de altă parte, ţările baltice sunt în favoarea aplicării imediate a sancțiunilor.