Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Expert rus, despre perspectivele recunoașterii Transnistriei

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă sunt mult mai constructive și nimic nu-i amenință pe locuitorii din Transnistria, prin urmare, consideră politologul, nu trebuie să ne așteptăm la asemenea pași în raport cu regiunea transnistreană.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Federația Rusă a fost nevoită să recunoască Republicile Populare Donețk și Lugansk pentru a le proteja de agresiunea militară, iar problema recunoașterii Transnistriei nu este pe ordinea de zi la Moscova. De această părere este directorul general al Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dimitri Juravlev.
Potrivit politologului, decizia de a recunoaște RPL și RPD a fost forțată, și Rusia va trebui încă să reziste loviturilor de răspuns din partea țărilor care vor considera această decizie drept un atentat la integritatea teritorială a Ucrainei.

„Pe de o parte, această recunoaștere va ajuta. Pentru că mulți experți sunt de părerea că oricât am fi scuipați, noi nu vom răspunde. Pe de altă parte, această recunoaștere va fi interpretată de Guvernele Ucrainei, Republicii Moldova și SUA ca un atac asupra Ucrainei. Ne așteaptă lovituri din această direcție", spune Juravlev.

Potrivit expertului, tensiunea militară din Ucraina după recunoaștere ar putea să scadă.
„Păcat că acesta lucru se face în așa mod. Noi am fost nevoiți să întreprindem astfel de măsuri. Este bine ca astfel de probleme să fie soluționate prin negocieri. Însă ei ne vorbesc de opt ani, dar nu aud. Suntem forțați să facem asta, deși vor exista consecințe și pentru noi”, spune analistul.
Rusia
Putin a cerut Adunării Federale să recunoască republicile Donețk și Lugansk
Dimitrii Juravlev consideră că recunoașterea RPD și RPL nu va afecta în niciun fel soarta Transnistriei.
„Relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă sunt mult mai constructive. Recunoaștem aceste două regiuni pentru că nu există altă modalitate de a le proteja. Din fericire, Moldova nu va ataca Transnistria și nu se află în confruntare directă cu noi. Acolo nu este o astfel de necesitate", subliniază expertul.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoașterea RPD și RPL pe 21 februarie, după discursul său televizat adresat cetățenilor Rusiei și conaționalilor din Ucraina. Semnarea decretului a fost precedată de o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al Rusiei.
Anterior, dar tot pe 21 februarie, liderii RPD și RPL, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, s-au adresat lui Vladimir Putin cu o cerere de recunoaștere a celor două republici autoproclamate. Aceștia au remarcat că autoritățile ucrainene au decis o soluție în forță a conflictului din Donbas.
Politică
Zelenski a inițiat o întâlnire de urgență în ”formatul Normandia”