CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Bursa română de mărfuri va crea platforme de tranzacționare cu gaze naturale și energie electrică pentru anul 2022. În acest sens a fost creată bursa East Energy, care va oferi Republicii Moldova astfel de platforme.
Anunțul a fost făcut de prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, în debutul ședinței comune a Guvernelor celor două state, care are loc astăzi, 11 februarie, la Chișinău.
„Pentru modernizarea pieței energetice a Republicii Moldova, dar și pentru o competiție transparentă cu valențe europene, bursa română de mărfuri a înființat deja bursa East Energy, care este gata să ofere platforme de tranzacționare cu gaze naturale și energie electrică în condiții de competitivitate, transparență și nedescriminare”, a declarat premierul României.
Prim-ministrul român a asigurat Republica Moldova că va avea parte și în viitor de susținere din partea României. În cadrul ședinței, Ciucă a amintit de sprijinul acordat Republicii Moldova, în special de criza pandemică din 2020 când a oferi țării noastre 46,8 milioane de euro. Banii au fost investiți în special în domeniul educației, mai exact la oferirea burselor de studiu pentru studenți.
Prim-ministrul român a mai precizat că au fost înregistrate progrese în sectorul de mediu, ape și păduri, finanțe, agricultură, fonduri europene, sănătate și cultură. La fel, premierul Ciucă a amintit de declarația comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României privind cooperarea în domeniul economic și investițional semnată acum trei luni la București.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a amintit că astăzi, la finalul ședinței comune vor fi semnate mai multe acorduri cu impact nemijlocit asupra cetățenilor.
„Aș dori să menționez premiera acordului privind tarifele de roaming. Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un asemenea acord cu un stat al Uniunii Europene, iar beneficiul se va simți în buzunarul fiecărui cetățean. Un pod rutier la Ungheni va reprezenta un prim pas către ceea ce ne dorim - o zonă metropolitană transfrontalieră”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.
După declarațiile celor doi premieri, Cabinetele de Miniștri ale celor două state au continuat ședința cu ușile închise, în carul căreia au traversat chestiunile incluse pe ordinea de zi.
Amintim, urmează a fi semnate mai multe Acorduri și tratate bilaterale, cele mai importante fiind Acordul privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România și Acordul privind reducerea tarifelor la roaming internațional și la apelurile internaționale între România și Republica Moldova.