Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Va lovi Moscova cu rachete Ucraina dacă Kievul trece peste liniile roșii? – Lukașenko

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a spus că Statele Unite împing Ucraina la război.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a spus că Moscova și Minsk au trasat „liniile roșii” pentru Kiev, pe care dacă acesta le va trece, atunci va primi un răspuns. Totodată șefului statului belarus a afirmat că Statele Unite împing Ucraina la război.

Lukașenko: SUA împing Ucraina la război

„Aceasta este doar esența războiului, despre care se discută acum și la noi (Belarus – n.n.), și la voi (Rusia – n.n.): „O, Ucraina va lupta.” Da, nu Ucraina, americanii îi împing la război”, a spus Lukașenko într-un interviu pentru Canalul YouTube Soloviov Live, secvențe din care au fost postul TV „Russia -1” și pe platforma „LOOK”.
Răspunzând la întrebarea cum să se poarte corect cu Kievul într-o astfel de situație, Lukașenko a spus că „totul a fost făcut foarte corect de către președintele Rusiei”.
"Eu susțin asta. Am desenat "liniile roșii". Ai trecut peste "linia roșie" – încasează!" - a spus președintele belarus.
Ca răspuns la o întrebare de precizare dacă pentru trecerea liniilor roșii de către Kiev răspunsul ar putea fi un atac cu rachete asupra teritoriului Ucrainei, Lukașenko a declarat că „nu numai asta”.
"Tot ce există. Dacă ai tras o "linie roșie", atunci ai desenat-o pentru ce? Ca să nu o treacă nimeni", a subliniat el, fiind citat de RIA Novosti.
Editoriale
Maia Sandu își dă arama pe față sau cu ce este șantajată de Vladimir Filat
Moscova respinge categoric planurile atribuite Rusiei de escaladare a situației din Ucraina și declară în permanență că nu amenință pe nimeni, iar toate astfel de declarații sunt folosite ca scuză pentru a plasa mai multe echipamente militare NATO în apropierea granițelor rusești.
După cum a spus mai devreme ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Rusia nu creează niciun pretext pentru o situație de conflict în jurul Ucrainei. Potrivit acestuia, Rusia nu exclude ca isteria din jurul Ucrainei, promovată de Occident, să aibă ca scop acoperirea liniei Kievului de sabotare a acordurilor de la Minsk privind Donbas-ul.
Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, isteria informațională a SUA și NATO privind Ucraina este plină de minciuni și falsuri. Federația Rusă a declarat că Statele Unite și Occidentul promovează în mod isteric subiectul amenințării și escaladării în Ucraina.
Editoriale
Arme nucleare în Belarus: ”Iskander”, ”Zirkon” sau ”Sarmat”?