Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu: Există riscuri foarte mari să înceapă un război

Președintele Maia Sandu nu exclude începerea unor acțiuni militare în imediata apropiere a Republicii Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la un pot privat de televiziune că există riscuri foarte mari ca să înceapă un război la granița cu țara noastră. Maia Sandu spune că nu putem exclude și scenariul unor acțiuni militare.
„Putem să analizăm declarațiile care se fac la nivel de țări, la nivel de instituții internaționale și din aceste declarații vedem că există riscuri foarte mari. Noi sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa, că vor continua discuțiile și se vor găsi soluții diplomatice. Dar nu putem să excludem și cel mai cel mai prost scenariu, scenariul unor acțiuni militare”, a declarat președintele.
Întrebată dacă este vorba de riscul izbucnirii unui război la hotar sau chiar pe teritoriul Republicii Moldova, Maia Sandu a precizat că autoritățile sunt obligate să ia în calcul toate riscurile, chiar și cele cu probabilitate foarte mică.
În context, președintele informează că ținând cont de resursele pe care le deține Republica Moldova, autoritățile încearcă să pregătească anumiți pași de acțiuni coordonate atât pe intern, cât și pe extern.
Șeful statului spune că nu a avut o discuție cu președintele Ucrainei pe acest subiect, dar că a discutat cu Uniunea Europeană în primul rând.
Moldova și Rusia
Deputat, cu un răspuns către NATO la cererea de a evacua trupele din Moldova
„Suntem obligați să evaluăm toate situațiile. Vedem că se depun eforturi la nivel internațional și sperăm că nu se va ajunge la scenarii proaste”, a mai spus Maia Sandu.
Președintele declară deschis că Republica Moldova este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni și îndeamnă cetățenii să fie atenți, dar nu panicați.
„Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Cetățenii trebuie să știe că există aceste riscuri. Suntem o țară pașnică și dorim să ne fie respectat dreptul la pace. Nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie și de liniște și de pace ca să ne concentrăm pe agenda internă", a menționat Maia Sandu.
Sandu a mai spus că cu puțin timp în urmă a avut loc una dintre ședințele care au loc în contextul acestei probleme și că se încearcă elaborarea de la zero a protocoalelor pentru toate situațiile.
Internațional
Experți francezi vor evalua parametrii desfășurării misiunii în România