Coronavirus

Școlile din țară și-au închis ușile: Cum învață elevii de astăzi

Școlile din Republica Moldova se închid pentru cel puțin două săptămâni, așa cum a stabilit Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Începând de luni, 24 ianuarie, elevii trec la studiile online. Cel puțin până la data de 4 februarie, învățământul se va desfășura de la distanță, fără prezența fizică a elevilor în școli.
Aceasta este ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri noi de infectare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, determinată de apariția în țara noastră a variantei Omicron a coronavirusului.
Ulterior, comisiile locale de sănătate publică s-au întrunit în ședință, iar unele au luat decizii diferite de cele ale CNESP. De exemplu CESP Chișinău a decis că se vor face unele excepții. Este vorba de instituțiile în care studiază copii cu nevoi speciale.
„Se permite organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ special cu prezență fizică a unui număr stabilit de elevi în baza suprafeței sălii de clasă, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică şi a modelelor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării”, se menționează în hotărârea Comisiei Sănătate Publică a municipiului Chișinău.
Comisia Teritorială a raionului Orhei a sfidat hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și a decis că procesul de învățământ se va efectua cu prezența fizică a elevilor și doar în cazul în care în instituții va apărea cel puțin un caz de îmbolnăvire clasa respectivă va intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Coronavirus
Autoritățile din Orhei sfidează Comisia Sănătate Publică: „Școlile rămân deschise”
Ulterior autoritățile au reacționat la această decizie și au informat că este nulă și ilegală. Mai mult, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitate deciziei Comisiei Teritoriale de Sănătate Publică Orhei, care, conform legii, trebuie să repsecte deciziile Comisiei Naționale.
Trebuie precizat că părinții ai căror copii învață în regim online în perioada stării de urgență în sănătate publică vor putea solicita zile libere.
Zilele libere pe care le acordă angajatorii salariaților cu copii de până la 12 ani sau copii cu dizabilități și care învață online vor fi achitate.
Coronavirus
Nemerenco a comentat decizia Comisiei Sănătate Publică Orhei de a ține școlile deschise