Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații BCS contestă instituirea stării de urgență în energetică

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională cu privire la instituirea stării de urgență în energetică.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor contestă decizia Parlamentului de instituire a stării de urgență în energetică și au depus o sesizare la Curtea Constituțională. Potrivit deputaților, starea de urgență în domeniul energetic a fost instituită cu scopul de a bloca protestele, de a monitoriza presa de către Serviciul de Informații și Securitate.

„Scopul principal al instituirii stării de urgență a fost necesitatea achitării până la data de 21 ianuarie, către ”Gazprom”, a 50% din plata pentru consumul de gaze din ianuarie curent, precum și acordarea posibilității întreprinderii ”Moldovagaz” să amâne termenul de achitare a TVA.

Dat fiind că, în aceiași zi ”Moldovagaz” și-a executat obligația, scopul instituirii stării de urgență a fost atins și epuizat”, afirmă deputații contestatari în sesizarea lor la Curte.
Aceștia sunt de părere că termenul de 60 de zile a stării de urgență este neargumentat juridic, încalcă drepturile fundamentale ale omului și cetățeanului, contravine Constituției și altor acte normative naționale și internaționale.
Amintim, în cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului din 20 ianuarie, a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. Solicitarea Guvernului a fost susținută de 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații fracțiunilor BCS și partidului Șor nu au susținut decizia de instituire a stării de urgență în energetică.
Societate
Ultima oră! Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic