Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE: Majorarea prețului la gaz metan nu este justificată

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică nu este de acord cu majorarea prețului la gazul comprimat.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Încercarea companiei Moldovagaz de a argumenta decizia de majorare a prețului pentru un litru de gaz comprimat de către una din cele mai mari rețele de stații de alimentare cu gaz metan este una neinspirată. Precizarea a fost făcută de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică după ce acum două zile, TransAutoGaz a decis majorarea gazului metan cu tocmai cinci lei, prețul pentru un litru ridicându-se la 17,60 lei.

TransAutoGaz a motivat această majorare prin creșterea costului de achiziție a gazelor naturale. Ulterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a scris pe canalul său de Telegram că „la prețul actual al metanului de 17,60 lei, acest tip de combustibil rămâne competitiv față de tipurile tradiționale, întrucât motorina costă 19,50 lei pe litru, iar benzina - 22,50 lei”.

În context, ANRE precizează că unii factori menționați de Moldovagaz privind creșterea prețului la metan nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule.
Este vorba în primul rând despre argumentarea privind impactul asupra pieței carburanților de doar 3%. Potrivit ANRE, această afirmație, dincolo de faptul că nu poate justifica prețurile majorate, reprezintă și o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieței gazelor naturale comprimate.
„Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public - autocare. În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora”, este precizat ANRE.
Societate
Ce spune președintele Moldovagaz despre scumpirea gazului metan
Nici argumentarea privind influența prețului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului, nu este plauzibilă potrivit ANRE. Și asta pentru că ultima modificare a prețurilor reglementate de Agenție a fost efectuată pe 26 ianuarie 2021 și a rămas neschimbată până în prezent.
„Prin urmare, dacă majorările efectuate de către operatori în luna noiembrie al anului 2021 au avut la bază creșterea prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 503/2021, atunci argumentarea creșterii prețului din 22 ianuarie 2022 trezește mai multe semne de întrebare”, mai precizează ANRE.
Astfel, Agenția informează că își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale.
Compania „Moldovagaz” este fondatoarea „TransAutoGaz”, una din cele mai importante rețele de stații de alimentare cu gaz comprimat de pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior, prețul la gaz metan a fost majorat cu 60% pe 10 noiembrie a anului trecut.
Economie
Scumpiri în lanț: De astăzi crește și prețul la gazul metan