Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

După ce au intrat în grevă generală, avocații au ieșit la protest în fața Parlamentului

Zeci de avocați au ieșit să protesteze în fața Parlamentului. Ei sunt indignați de un amendament propus de deputații PAS.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Acțiunea vine în semn de protest față de amendamentul propus de deputatul PAS Olesea Stamate, care prevede amendarea Legii Avocaturii astfel încât apărătorii să poată fi percheziționați și interceptați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.
”Noi vrem ca aceste lucruri să fie consultate cu avocați și cu societate. Nu există o opinie a uniunii semnată de persoană împuternicită conform legii. Președintele Uniunii nu a semnat. Eu nu înțeleg graba aceasta” a declarat Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.
Avocații cred că prin acest amendament se intervine în munca lor.

”Oameni trebuie să înțeleagă că noi nu dorim imunitate, noi dorim garanții , noi dorim ca procurorii și judecătorii să nu vină în profesie pe ușa din spate. Noi dorim anume modificarea articolului 10. Noi am venit cu această propunere. Și prin urmare este neclară încercarea de la pachet anumite amendamente care nu au fost consultate cu noi. Noi suntem deschiși spre comunicare” a mai declarat un avocat venit la protest.

Mai mulți avocați au organizat un protest la Parlament
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în ședința de azi a Parlamentului.
Mai mulți avocați au organizat un protest la Parlament
Amintim că deputatul PAS Olesea Stamate a anunțat ieri că a expediat o adresare Uniunii Avocaților în care a propus o soluție de compromis - apărătorii să nu poată fi percheziționați și interceptați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția cazurilor în care sunt suspectați de corupere pasivă, activă și trafic de influență, precum și de infracțiuni flagrante.
Olesea Stamate a mai propus să fie lansat un dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru a identifica soluții optime în acest sens.
„Urmare a deciziei Consiliului Uniunii Avocaților de ieri, înțeleg că soluția propusă nu a fost acceptată, și este regretabil”, a menționat deputatul PAS.
Stamate a menționat că apreciază activismul Consiliului Uniunii Avocaților. Cu toate acestea, admite că la mijloc ar fi anumite interese.
Totodată, ieri avocații au anunțat că intră în grevă generală începând fiind nemulțumiți de intenția guvernării de a modifica legislația astfel încât apărătorii să poată fi percheziționați și interceptați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților.
Politică
Stamate reacționează: Ce spune despre greva generală a avocaților
Decizia de a intra în grevă generală din data de 20 ianuarie a fost luată în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Uniunii Avocaților, care s-a desfășurat miercuri.
„Avocații vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală”, menționează apărătorii.
Avocatul Denis Staruș a anunțat luni, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova că avocații sunt gata să protesteze în data de 20 ianuarie în fața Parlamentului pentru a-și exprima dezacordul cu intenția deputaților de abroga Aliniatul doi al Articolului 52 a Legii cu privire la Avocatură.
“Și eu, și toată Uniunea Avocaților avem o atitudine negativă față de intențiile de a opera aceste modificări în Legea privind Avocatura, în special, abrogarea Aliniatului doi al Articolului 52, în contextul în care a fost propus în vara acestui an”, a spus avocatul Denis Staruș.
Avocatul spune că, în cazul abrogării acestui aliniat care conferă garanții independenței avocaților, și procurorii, și polițiștii, și alte autorități administrative vor putea interveni în interesul lor în activitatea avocaților.
“Noi, avocații, ca și procurorii, ca și judecătorii trebuie să fim independenți și statul trebuie să ne asigure dreptul la libera exercitare a meserie noastre. Abrogarea acestui punct din legea avocaturii poate să fie folosită de către autoritățile administrative, de procurori, de polițiști în interese lor”, susține avocatul.
Tot cu o critică dură împotriva inițiativei legislative a deputatului Olesea Stamate, a venit și fostul ministru al Justiției în guvernul Chicu - Fadei Nagacevschi.
“Amendamentul rușinos ,,Stamate” la Legea cu privire la avocatură, prin care se încearcă a anula garanțiile de independență ale avocaților, este inadmisibil. Puterea nu este veșnică. Mulți dintre voi veți avea nevoie de un avocat independent. Fiți siguri. Opriți atacul la independența avocaturii”, a scris Fadei Nagacevschi.
Politică
Avocații au intrat în grevă generală: Cer amânarea tuturor ședințelor de judecată