Potrivit informațiilor făcute publice de portalul analitic EastFruit, în Moldova și Georgia prețul cartofilor a crescut cu 50 la sută timp de un an. Acesta fapt a devenit posibil după ce ambele țări au început să exporte cartofi în sezonul 2021-2022.
Dar, notează EastFruit, dacă e să privim la prețurile absolute la cartofi, acest produs rămâne a fi unul ieftin în țara noastră.
“Moldova poate să importe cartofi din Ucraina, unde prețurile sunt catastrofal de mici și unde în general sunt cele mai mici prețuri din regiune. Alături este Polonia, unde prețurile, la fel, sunt relativ mici: doar cu 0,02 dolari (doi cenți sau ) mai mari decât în Ucraina”, anunță portalul EastFruit într-un comunicat de presă.
Cel mai mult au crescut prețurile în Polonia. Asta după ce în anul trecut piața cartofului s-a prăbușit în această țară – restricțiile impuse pe timp de pandemie, închiderea restaurantelor și hotelurilor au dus la sistarea activității fabricilor de prelucrare a cartofului și de producere a cartofilor free. Asta a dus la căderea prețurilor la cartofi până la o cotă critică. Așa că majorarea record a prețului care a avut loc în Polonia se datorează exclusiv căderii prețului de anul trecut, de fapt, anul acesta prețul a început să revină la normal. Dar și așa, acum prețul pentru cartoful polonez este mai mic decât în perioada de până la pandemie.
La fel de complicată este situația pe piața cartofului din Ucraina. Acolo prețurile s-au prăbușit cu tocmai 36 la sută față de cele din anul trecut din cauza calității proaste a cartofului ucrainean, dar și din cauza sistării exportului în Belarus.
Liderul la creșterea prețurilor la cartofi în regiune este Belarus. Acolo prețul la acest produs s-a majorat cu 60 la sută față de cel de acum un an.
Dar iată Rusia a reușit stabilizarea pieței cartofului datorită importului masiv din Iran. În consecință, prețul cartofului este de 1,5 mai mare decât un an în urmă.