Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Rolul Vitaminei D în primul an de viață

Vitamina D are un rol esențial în dezvoltarea și menținerea sănătății copilului. Spre deosebire de alte vitamine, aceasta este disponibilă doar în cantități extrem de mici în alimente.
Sputnik
Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelul de calciu și fosfor din sânge, aceasta contribuie la sănătatea oaselor, asigură funcționarea optimă a sistemului imunitar și aparatului cardiovascular și garantează o musculatură sănătoasă.
Potrivit medicului pediatru Igor Pletosu, administrarea vitaminei D este extrem de importantă în primul an de viață a bebelușului. O afecțiune rară, dar gravă, cauzată de deficiența de vitamina D este rahitismul. Suplimentele cu vitamina D pot preveni și trata această problemă.
"Mai multe studii au demonstrat că vitamina D participă la dezvoltarea și la maturizarea sistemului endocrin, cardiovascular și gastrointestinal și neuropsihic al copilașului. Copilul crește armonios în primul an de viață dacă are suficientă vitamina D", a menționat medicul pediatru.
Igor Pletosu susține că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluș, însă el este o sursă săracă în vitamina D, conținând între 4 si 40 UI/litru, ceea ce este extrem de puțin.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru vitamina D sunt 400 de unități internaționale (UI) pe zi pentru bebelușii mai mici de 12 luni și 600 UI pentru copii/adolescenți.
Mai multe informații aflați din interviul audio.