O catastrofă globală s-ar pute produce în viitorul apropiat

Climatologul rus Reabov a prezis o catastrofă globală, cu inundarea a 30 la sută din suprafața uscatului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Dacă în următorii 30 de ani temperatura medie pe planetă va crește cu peste un grad și jumătate, omenirea se va confrunta cu schimbări naturale catastrofale, a declarat climatologul, profesor asociat al Academiei Agrotehnologice a Universității Crimeea Vladimir Reabov.
Potrivit omului de știință, încălzirea globală nu se produce doar din cauza activității umane: cauza principală sunt procesele naturale. Iar oamenii pot accelera sau încetini unele schimbări.
Reabov a explicat că în ultimii 40 de ani încălzirea planetei a fost mai puternică decât oricând altă dată: temperatura medie a crescut cu două grade.
”Și consecința schimbărilor climatice rapide vor fi dezastrele naturale. Cu cât schimbările sunt mai globale, cu atât dezastrele sunt mai periculoase", a avertizat el.
Rusia
Putin avertizează cu privire la un “neocolonialism ecologic”
Omul de știință a amintit că în Acordul climatic de la Paris a fost un avertisment: dacă în următorii 30 de ani planeta se încălzește cu mai mult de un grad și jumătate, va începe catastrofa. Iar frecvența tot mai mare a dezastrelor naturale, în special a uraganelor și ploilor torențiale se va dovedi a fi doar o introducere, a adăugat Reabov.
"Începutul unor dezastre colosale ar putea fi topirea ghețarilor în oceane, iar mai târziu - pe vârfurile munților. În acest caz, 30% din uscat va fi inundat", a continuat el.
Climatologul a subliniat că sub apă vor ajunge zone dens populate.
Oamenii de știință emit în mod regulat avertismente despre pericolele încălzirii globale.
Pentru a stopa procesul, în 2015, peste 190 de țări au semnat Acordul de la Paris cu privire la climă, care are drept scop reducerea emisiilor, modernizarea tehnologică și adaptarea la schimbările în curs. De asemenea, este de așteptat să crească ponderea surselor de energie regenerabilă.
Rusia dezvoltă și implementează măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și protejarea mediului. Astfel, în noiembrie, președintele Vladimir Putin a dat indicații guvernului să reducă până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de nivelurile din 1990 și să creeze strategia de dezvoltare a țări cu nivel redus de emisie a gazelor cu efect de seră până în 2050.
Internațional
Summit G20: Putin cere soluționarea în comun a problemelor privind schimbările climatice