CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Omul de știință Li Ruilin de la Universitatea de Minerit și Tehnologie din China a declarat marţi că proiectul privitor la luna artificială, iniţiat în orașul Xuzhou, urmează să fie lansat oficial în lunile următoare.
Li a descris programul ca fiind „primul de acest gen din lume” și a explicat că, prin acest program, simularea lunară este adusă la un nivel complet nou, având în vedere că poate face gravitația să dispară, iar această condiţie poate fi menţinută cât timp se doreşte.
Instalația este alcătuită dintr-o cameră cu vid care găzduiește o mini-„lună” măsurând 60 cm în diametru. Peisajul asemănător lunii este alcătuit din roci și praf care sunt la fel de ușoare ca cele prezente pe Lună.
Peisajul este susținut de un câmp magnetic – unde gravitația este cu aproximativ o șesime mai puternică decât gravitația de pe Pământ. Acolo unde câmpul este suficient de puternic, anumite obiecte ușoare, cum ar fi o broască sau un castan, pot levita.
Li a spus că proiectul va juca probabil un rol important în pregătirea pentru operațiunile lunare în China, permițând oamenilor de știință să testeze echipamente și chiar să prevină calcule greșite care s-ar putea dovedi costisitoare pe Lună.
Omul de știință a remarcat că proiectul ar putea ajuta și pentru a se testa dacă imprimarea 3D funcționează pe Lună sau dacă așezările lunare vor putea supraviețui.
„Unele experimente efectuate în mediul simulat ne pot oferi, de asemenea, câteva indicii importante, cum ar fi unde să căutăm apă apropiată de suprafață”, a spus Li, citat de RT.
Cercetătorul a mai spus că sunt necesare o serie de inovații tehnice pentru a realiza instalația, observând că forțele magnetice necesare pentru a crea atmosfera sunt atât de puternice încât pot cauza deteriorarea unor componente precum firele supraconductoare sau componente metalice.
El a adăugat că instalația, care a fost inspirată de experimentele lui Andre Geim, care a încercat să determine levitaţia unei broaşte cu ajutorul unui magnet, va fi deschisă cercetătorilor din întreaga lume.