Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu o apără pe Domnica Manole? Ce spune despre conflictul de interese depistat

Șefa statului a comentat anunțul Autorității Naționale de Integritate cu privire la faptul că președintele Curții Constituționale Domnica Manole ar fi admis un conflict de interese.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. Constatarea Autorității Naționale de Integritate privind admiterea unui conflict de interese de către președintele Curții Constituționale este una ilegală. Declarația a fost făcută de către președintele țării Maia Sandu.
După administrarea dozei booster împotriva COVID-19, președintele țării a ieșit în fața presei pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor. Întrebată ce crede despre anunțul ANI privind admiterea unui conflict de interese de către președintele Curții Constituționale Domnica Manole, Maia Sandu a declarat că juriștii trebuie să facă lumină în acest caz.
„Din câte înțeleg eu și nu sunt specialist în domeniu, această constatare ANI este una ilegală și sper că juriștii, oamenii cu experiență și cu cunoștințe în domeniu să explice mai multe la acest subiect”, a precizat șefa statului.
Maia Sandu a mai declarat că pune la îndoială constatările ANI.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care vineri, 31 decembrie, ANI a anunțat că președintele Curții Constituționale ar fi implicat într-un conflict de interese.
Potrivit unui comunicat al ANI, în cadrul unui control inițiat în luna mai, s-a constatat că președintele Curții Constituționale, având un interes personal, a participat la emiterea unei decizii a CC, prin care a fost confirmată o altă decizie a CC de suspendare a acțiunii unor Hotărâri de Parlament și la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului din 24 martie privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, fără a declara la ANI conflictele de interese reale și fără a le soluționa prin abținere, prin ce s-a admis consumarea conflictelor de interese.
În context, Maia Sandu a fost întrebată dacă a promulgat politica bugetar-fiscală, care prevede inclusiv majorarea salariilor magistraților Curții Constituționale.

„Am promulgat această lege și am spus mai devreme că eu cred că angajații Curții Constituționale și judecătorii trebuie să aibă un salariu suficient de bun așa încât deciziile pe care le pregătesc și le adopt să fie decizii de calitate, pentru că aceste decizii influențează toți cetățenii sau calitatea vieții, calitatea democrației în Republica Moldova. Bineînțeles că și în alte instituții trebuie să tindem să putem să creștem salariile așa încât bunii profesioniști să poată să fie atrași în instituțiile statului”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că, în data de 24 decembrie, deputații au reexaminat Legea pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală și prevede ansamblu de măsuri și instrumente elaborate și promovate în vederea realizării prevederilor Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
Politică
Maia Sandu nu-l vrea pe Clima președinte la Curtea de Apel Chișinău
Legea a fost reexaminată pe motiv că șeful statului nu a promulgat-o din cauza scandalului iscat în jurul salariilor magistraților Curții Constituționale. Maia Sandu a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.
Anterior, Guvernul Republicii Moldova nu a acceptat amendamentul respectiv, motivând că propunerea depășește cadrul de resurse disponibil, neavând acoperire financiară în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
Amintim că amendamentul semnat de deputații PAS Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, prevedea majorarea salariilor judecătorilor CC de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Inițiativa a fost însă dur criticată de opoziția parlamentară, de unele partide extraparlamentare, dar și de societatea civilă.
Astfel, în urma reexaminării Legii politicii bugetar - fiscale, salariul magistraților Curții Constituționale va crește în acest an cu circa 15 mii de lei.
Coronavirus
Cum comentează Maia Sandu scandalul cu vaccinurile expirate