Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Vor fi sau nu majorare din nou tarifele la gaz – iată ce spune Vadim Ceban

Cresc prețurile la gaze pe piața internațională, dar ce se va întâmpla cu tariful achitat de moldoveni: va crește sau nu în luna ianuarie? Iată ce răspuns a dat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Vadim Ceban fost întrebat într-un interviu pentru presa locală dacă decizia Moldovagaz agreează decizia ANRE de revizuire a tarifelor din facturi a gazelor naturale de la 11,08 lei la 11 lei pentru un metru cub. Directorul Moldovagaz a spus că ANRE a diminuat tariful în baza datelor prezentate de distribuitorul local de gaze naturale și în baza demersului făcut de acesta.
“Decizia Agenției este bazată pe calculele noastre (ale Moldovagaz – n.n.), pe care noi le-am prezentat în data de 15 noiembrie”, a spus el precizând că atunci prețul de achiziție era calculat la 430 de dolari. Însă, precizează Vadim Ceban, prețurile pe piețele mondiale cresc și respectiv aceasta are impact direct asupra formule după care este calculat prețul pe care Moldovagaz achiziționează gaz de la Gazprom.
“Însă acum dinamica, pentru primele luni ale anului 2022, indiciile pentru luna următoare sunt în creștere. Vom vedea cum va evolua piața și care vor fi cotațiile atât pe bursele europene, cât și cotațiile petrolului. Și în baza formulei vom calcula prețul de achiziție. Vinerea aceasta deja vom cunoaște precis care este indiciile pentru luna următoare, indicele prețurilor bursiere pentru prima lună a anul viitor. Respectiv în baza acestei informații vom calcula noul preț de achiziție. Dar cu certitudine vreau să vă spun că prețurile vor fi în creștere și aici trebuie să ne gândim cum acționăm mai departe”, a spus directorul Moldovagaz.
Tot acolo el a menționat că asta poate conduce la revizuirea calculelor actuale de achiziție a gazului.
“Eu nu exclud că, într-o anumită măsură, urmează să revedem calculele actuale. Trebuie să ne pregătim pentru un asemenea scenariu pentru că prețurile cresc. La mijlocul lunii decembrie acestea au sărit peste 2000 de dolari (pentru mia de metri cubi – n.n.), respectiv acest lucru se reflectă direct asupra formulei de clacul a prețului și pentru noi”, a spus Ceban.
Fiind întrebat dacă asta înseamnă și creșterea tarifului la gaz pentru consumatori, Vadim Ceban a spus că, în mod normal, așa ar trebuie să se întâmple. Doar că asta ar putea crea o situație care unele categorii de consumatori casnici nu vor putea achita facturile.
“Dacă prețul crește, în mod normal, trebuie să cerem creșterea tarifului, dar noi înțelegem foarte bine că sunt anumite riscuri. Și riscul este că sunt anumiți consumatori care nu vor plăti aceste facturi. Avem un cerc vicios, pe de o parte acționăm după lege, cerem majorarea tarifului, noi putem cere mai mult, dar persoanele fizice achită în funcție de veniturile disponibile și asta este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm împreună. Și aici vorbesc atât despre Guvernul Republicii Moldova, cât și Moldovagaz și discutăm împreună cu Gazpromul pentru că situația este complicată nu doar pentru noi, este complicată pentru toți”, a mai declarat Vadim Ceban.
Societate
Agenția Proprietăți Publice va efectua auditul datoriei Moldovagaz către Gazprom
Precizăm că în data de 24 decembrie, ANRE a aprobat prețul de reglementare pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz.
Astfel, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A Moldovagaz sunt următoarele:
În punctele de intrare în rețelele de transport a gazelor naturale - 7771 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale - 8059 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune - 8268 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune - 8586 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune - 10196 lei.
Amintim că pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, constituie 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul a crescut de 2,4 ori.
Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu ”Gazprom” prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Podcasturi
Expert: Ce se va întâmpla cu prețul gazelor naturale în 2022