CHIȘINĂU, 29 dec - Sputnik. Într-un interviu pentru ziarul Welt, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a numit inacceptabile condițiile Rusiei privind garanțiile de securitate.
„Solicitările privind garanțiile de securitate și neextindere a UE și NATO către Est constituie o agendă pur rusească, cu condiții complet inacceptabile, în special în ceea ce privește Ucraina”, a spus Borrell.
Potrivit acestuia, Moscova, pentru prima dată, „și-a prezentat agenda în scris”, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum.
„Numai câștigătorii fac asta: ei spun că acestea și acelea sunt condițiile mele”, a spus Borrell.
El a menționat că negocierile ar trebui să se refere nu numai la Ucraina și la extinderea NATO către Est, ci la „toate încălcările tratatului de la momentul adoptării Actului final de la Helsinki în 1975”.
„Nu suntem de acord cu multe evoluții din politica externă a Rusiei, precum și cu unele evenimente pe care Moscova le consideră afaceri interne”, a adăugat Borrell.
El a acuzat, de asemenea, Moscova de faptul că „dorește să negocieze o arhitectură europeană de securitate fără participarea Uniunii Europene”.
"Este absurd. Nu vom accepta acest lucru", a spus şeful diplomaţiei UE.
Potrivit acestuia, negocierile privind arhitectura europeană de securitate și garanțiile de securitate sunt „o problemă care privesc nu numai Statele Unite și Rusia”.
„UE ar trebui să fie prezentă la aceste negocieri, astfel de negocieri au sens doar dacă sunt desfășurate în strânsă coordonare cu UE și cu participarea acesteia”, a spus Borrell.
La mijlocul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO. Documentele au fost deja transmise Washingtonului și aliaților săi. În unul din punctele stipulate în acel document, Moscova propune ca Alianța să ofere garanții care să excludă înaintarea în continuare a blocului militar în direcția estică, în special, pe teritoriul ucrainean.
După cum a subliniat în repetate rânduri Vladimir Putin, extinderea NATO spre Est și desfășurarea de arme ofensive în Ucraina reprezintă linii roșii pentru Moscova. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că blocul NATO intensifică livrarea de arme către Kiev, iar numărul instructorilor occidentali a crescut în Ucraina. În opinia sa, acest lucru ar putea provoca autoritățile ucrainene „la aventuri militare”, ceea ce creează o amenințare directă la adresa securității Rusiei.