CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Uniunii vinificatorilor și viticultorilor din Rusia afirmă că noile directive date de președintele rus Vladimir Putin va da un no8u impuls dezvoltării acestuia domeniu în Federația Rusă.
Dispozițiile date de președintele rus Vladimir Putin de a elabora măsuri pentru dezvoltarea viticulturii și vinificației rusești vor oferi acestui domeniu un nou impuls pentru dezvoltarea pe scară largă, consideră Leonid Popovici, președintele Uniunii Viticultorilor și Vinificatorilor din Rusia.
Putin a cerut guvernului să elaboreze propuneri privind măsurile de dezvoltare a industriei viticole și viticole din țară, care au vizat introducerea unui sistem de trasabilitate pentru calitatea materiilor prime și a produselor, extinderea și protecția agricolă a podgoriilor și un sistem accesibil de asigurare a culturilor.
Președintele se așteaptă, de asemenea, ca executivul să aprobe un set de măsuri pentru dinamizarea promovării produselor vinicole autohtone pe piața internă, precum și pregătirea personalului profesional și a activităților științifice.
"Aceste instrucțiuni sunt un impuls suplimentar pentru industrie. S-au făcut deja multe, iar instrucțiunile președintelui sunt o continuare a lucrării la scară largă, care deja a demarat ", a declarat Popovici pentru RIA Novosti.
„Viticultorii și vinificatorii acceptă cu mare recunoștință instrucțiunile președintelui pentru industria noastră”, a adăugat șeful uniunii, menționând că instrucțiunile au ca scop rezolvarea tuturor problemelor importante și de actualitate care preocupă cel mai mult industria vinului din Rusia în prezent.
„Vom aștepta cu nerăbdare acele planuri, acele foi de parcurs, acele măsuri care vor fi dezvoltate de guvern”, a spus Popovici. El are încredere că guvernul va dezvolta măsuri specifice, clare, detaliate, pe baza cărora industria se va putea dezvolta în continuare.
„Instrucțiunile emise de președinte arată cât de bine și tare s-a spus despre dezvoltarea viticulturii și vinificației în Rusia, despre potențialul acesteia”, a conchis Popovici.
În Federația Rusă, pe 26 iunie 2020, a intrat în vigoare legea viticulturii și vinificației, care a devenit documentul de bază pentru acest domeniu.
Legea stabilește cadrul legal și organizatoric pentru producția, rulajul și consumul produselor viticole și de vinificație, are ca scop îmbunătățirea calității și competitivității vinurilor autohtone rusești și, de asemenea, introduce conceptul de „Vinurile Rusiei”, care înseamnă vinuri obținute din struguri autohtoni, adică cultivați pe podgorii din Federația Rusă. Altfel spus, vinul rusesc poate fi produs doar din struguri autohtoni.
La sfârșitul lunii noiembrie 2021, viticultorii și vinificatorii ruși au luat decizia de a forma Asociația „Organizația federală de auto-reglementare a viticultorilor și a vinificatorilor din Rusia”.
În conformitate cu modificările aduse Legii viticulturii și vinificației, care au intrat în vigoare în iulie, o parte semnificativă din competențele de reglementare ale statului în acest domeniu vor fi transferate către organul de auto-reglementare a vinificatorilor și viticultorilor ruși.
Trebuie să remarcă că rușii au început relativ recent să-și pună pe picioare industria vini-viticolă, dar deja au înregistrat succese în domeniul dat fiind că se bucură de o mare atenție și de sprijin din partea statului. Moscova este interesată ca Federația Rusă să devină autosuficientă, să-și asigure consumul, ca să nu mai fie vulnerabilă la restricții puse de Occident, chiar și în domeniul producerii de vinuri.
Faptul că rușii sunt pe calea ce dreaptă și că în curând își vor atinge scopul o confirmă și succesele pe care le au vinăriile rusești la concursurile internaționale.
Dacă este să facem o paralelă cu situația din domeniul vitivinicol al Republicii Moldova, care spre deosebire de el rusesc are o istorie bogată, trebuie să menționăm că producătorii din vinuri din țara noastră se confruntă cu mari probleme, în ciuda unor succese raportate și chiar, pe bune, obținute. Se pare însă că sectorul vitivinicol nu este o prioritate pentru autoritățile din Republica Moldova, atât pentru actualele, cât și pentru cel anterioare.