”Eu sunt de părere că, atâta timp cât nu poți dovedi legalitatea provenienței bunurilor, această proprietate trebuie să fie confiscată. Dar confiscarea trebuie să aibă loc în cadrul unui proces în care i s-ar asigura dreptul la apărare”, spune expertul.
”Nu am fost obișnuiți să acumulăm chitanțe sau bonuri, ceea ce ne-ar fi dat posibilitatea să demonstrăm proveniența veniturilor. Mai mult ca atât, o parte dintre funcționari ulterior au devenit judecători sau procurori, dar au mai lucrat în două-trei locuri până a fi numiți în acest post. Din acest motiv, în așa circumstanțe s-ar putea spune că averile pe care le-au dobândit se prezumă că sunt legale, dar până la proba contrarie”, menționează juristul.
”De exemplu Georgia, când a mers pe amnistierea fiscală, a spus clar: cei care au lucrat la stat și au avut anumite proprietăți achită statului o anumită sumă, acolo erau sume de milioane de dolari - și vor fi la libertate. Eu cred că s-ar putea găsi o modalitate și pentru Republica Moldova”, a precizat interlocutorul.