Comentatorul politic Corneliu Ciurea a declarat în studioul Sputnik Moldova că excluderea Marianei Tauber din cursa electorală pentru alegerile de la Bălți ar fi o comandă politică din partea autorităților de la Chișinău. În acest context, Ciurea menționează că procesul electoral, preconizat pentru ziua de duminică ar putea fi periclitat, întrucât ar exista riscul să nu fie pronunțată o decizie finală a instanței supreme până în ziua alegerilor pe marginea acestui caz.
”Procesul electoral este expus la niște riscuri serioase. Există posibilitatea ca până duminică, în ziua alegerilor, să nu fie o decizie finală, în ultima instanță cu privire la acest caz. Buletinele sunt tipărite deja cu doi candidați, în care este prezentă și Marina Tauber”, a declarat expertul.
În acest context, Ciurea este de părere că judecătorii care examinează acest caz ar avea și verdictul pus pe masă de către politic.
”Putem intui că Guvernarea s-a pus serios pe treabă și cu tot dinadinsul vrea excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Judecătoria de la Bălți nu prea are de ales în chestiuni atât de serioase, când e vorba de luptă politică, judecătorii de obicei cedează. Mi-e frică că ordinul deja a fost dat”, mai adaugă Corneliu Curea.
Totodată, expertul anticipează că următorul pas al guvernării ar fi acela de a scoate în afara legii Partidul ”Șor”. De altfel, cu o propunere în acest sens au venit în repetate rânduri reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală a cerut anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți. Potrivit ei, decizia aparține „instanțelor de judecată” și Guvernarea nu poate „influența deciziile CEC”.
Amintim că, miercuri, Comisia Electorală Centrală a cerut excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului.
Puțin peste două puncte procentuale nu i-au ajuns Marinei Tauber pentru a deveni primar de Bălți. Candidata Partidului Șor a acumulat 47,93% din sufragii, fiind urmată, la mare distanță, de candidatul independent, Nicolai Grigorișin, cu 20,93%, arată datele publicate de Comisia Electorală Centrală.