CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Interconectarea energetică și securitatea eneregetică a Republicii Moldova a constituit unul dintre subiectele principale ale discuției între președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis. Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei de lucru la București a șefului statului moldovean, la invitația omologului său român.
„Am discutat astăzi cu Maia Sandu despre interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou acord dedicat. Dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației”, a declarat în cadrul unui briefing de presă Klaus Iohannis.
Discuțiile s-au axat și pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic din luna decembrie a acestui an.
„Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici, cei mai abmițioși și mai avansați în implementarea reformelor cum este Republica Moldova”, a mai spus președintele României.
Pe agenda discuțiilor celor doi șefi de state, un alt subiect este legat de problematica de securitate regională. Ce ține de soluționarea diferendului transnistrean, Klaus Iohannis a reiterat poziția României.
„România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflicutlui transnistrean cu repectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european”, a mai spus președintele României.
Totodată, Klaus Iohannis a precizat că România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova.
La rândul său, președintele Republicii Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijin, în special ce ține de criza gazelor prin carea a trecut țara noastră în luna octombrie a acestui an. Sandu a amintit de sprijinul României, care constă în șase mii de tone de motorină pentru agricultorii moldoveni.
„În această toamnă, în plină criză energetică, Guvernul României ne-a venit n ajutor oferindu-ne păcură pentru a produce energie termică. În numele cetățenilor Republicii Moldova vă mulțumesc pentru acest ajutor semnificativ”, a declarat Sandu.
În context, președintele moldovean a menționat că România rămâne principalul partener în toate domeniile.
„România a rămas susținătoarea fermă a Republicii Moldova pe plan economic, politic, diplomatic, educațional, cultural”, a mai spus Sandu, care a vorbit de investițiile românești în țara noastră, dar și despre deschiderea pieței românești pentru producătorii moldoveni.
În prezența celor doi șefi de state, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu și omologul său de la București, Bogdan Auresc, au semnat foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova - România și Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.