Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Satul american care nu-l recunoaște pe Putin

Doi membri ai Congresului SUA au inițiat o rezoluție cu privire la nerecunoașterea lui Vladimir Putin în calitate de președinte al Rusiei, în cazul în care va fi ales în 2024. Știrea, în realitate, este din categoria “Minunile sunt alături de noi”.
Sputnik
Toți cunosc cine este Vladimir Putin. În mandatul lui, Rusia a intrat în rândul celor mai prospere și libere țări din lume și și-a întors statutul de superputere mondială. Despre toate acestea vor scrie istoricii încă veacuri la rând. Însă, în ceea ce privește autorii rezoluției, avem o întrebare: cine sunt acești oameni?
Republicanul Joe Wilson și democrat Steve Cohen au în comun faptul că reprezintă în congres o provincie rămasă în urmă, pe care reprezentanții zonei de coastă o disprețuiesc pentru înapoierea ei.
Cohen a fost ales din partea statului Tennessee, el se mândrește că a devenit primul evreul alb, care reprezint în congres pe negri de acolo. Alegătorii lui sunt acei oameni minunați care duminicile cântă în cor psalmi în biserici gigantice și cred în cele mai bizare lucruri. În statul Tennessee e interzis legal să se țină de mâini pe terenuri școlare, gest considerat un păcat de către oamenii religioși. În această fundătură patriarhală Steve Cohen, ani în șir, a adus idealuri democratice – legalizarea marijuanei și căsătoriile gay. În același timp el a luptat cu pentru drepturile animalelor. Acum, în cazul în care un pisic va muri din cauza neglijenței unui localnici, acesta va fi nevoit să achite o amendă de cinci mii de dolari.
Rusia
Zaharova a răspuns declarației NATO despre „comportamentul agresiv” al Rusiei
Republicanul Joe Wilson a fost ales din partea Carolinei de Nord, statul în care este interzis să ții calul în baie. E un militar în retragere, face parte din diverse comisii ale congresului în SUA, inclusiv în cluburile școlare. Singura lui realizare în marea politică este replica în adresa președintelui Obama “Mințiți!”, în timpul dezbaterilor în congres despre asigurarea medical. E adevărat, a fost obligat să-și ceară scuze. Vă imaginați cum acești provinciali, cu caii și motanii lor, sunt priviți de colegii congresmeni din New York, Boston, San Francisco, cu diplome de Harvard și Yale? E o mare jale. Pentru a-și spori statutul în congres, Cohen și Wilson s-au apucat de Rusia.
În august aceștia au înaintat un proiect de lege întitulat “Actul de Aur”, care este îndreptat împotriva sportului rusesc. Am mai scris despre el. În el structurilor de forță americane li se propune să înhațe în toată lumea oamenii care au o anumită tangență față de sport în Rusia. Peste trei luni Cohen și Wilson și-au compus rezoluția de nerecunoaștere a președintelui rus. Probabil așa este graficul lor de lucru. Vor avea câte o inițiativă rusofobă în fiecare trimestru.
Ce legătură are Putin cu asta? Raționamentul congresmenilor, în cazul în care există, probabil arată astfel: Vladimir Putin a făcut față unei succesiuni de crize, dirijate de partenerii americani.
Multe din aceste dezastre simulate au lovit mult mai puternic asupra populației americane, decât asupra locuitorii Rusiei. Criza din 2007-2008 este supranumită Marea Recesiune a Statelor, după analogie cu Marea Depresie. Aceasta s-a manifestat printr-o succesiune de falimente, dezastre într-un șir de regiuni și epidemii de sinucideri. Rusia a scăpat doar cu căderea rublei. În schimb, oamenii au început să procure în masă imobile ieftinite. Totodată, în august 2008 i-a strunit pe “georgienii timizi”.
Aceeași istorie s-a repetat și în 2014. Am desfășurat cu succes Olimpiada, am alipit Crimeea, am salvat de genocid Donbasul, i-am strunit pe ucraineni. La devalorizarea rublei rușii au reacționat în mod tradițional – prin achiziție de case și apartamente.
Criza pandemiei de asemenea a demonstrat cine ce costă. În America rafturile sunt goale, o penurie generală, un număr record de decese. În același timp Rusia înregistrează un record la creșterea creditelor ipotecare. Ce vrei face în acest caz?! Americanii fac rezerve de conserve, iar rușii – de imobile.
Americanii au prins să copie anumite soluții de succes ale președintelui rus. Ce reprezintă legea infrastructurii adoptate recent de congresul SUA? E acel program de reconstruire a șoselelor și căilor ferate sau de construire a celor noi, de care Rusia se ocupă de decenii. Cu alte cuvinte, americanii au prins să-și construiască podul Crimeei. Pentru că acest lucru funcționează.
Aici nu e complicat să prognozăm pentru cine vor vota rușii, în cazul în care în 2024 președintele Putin își va înainta candidatura. Chiar și congresmenii americani din provincie au fost capabili de o astfel de operațiune simplă. Așa s-a născut inițiativa lor.
Rusia
Peskov a spus ce subiecte vor discuta Putin și Biden la întâlnire
Printre membrii parlamentului american întotdeauna au existat o mulțime de ciudați. În 2006 revista intelectuală Rolling Stone în general a numit congresul “o adunătură de hoți și perverși”. Americanii știu mai bine.
Altceva este că majoritatea inițiativelor ridicole nici nu au fost acceptate spre examinare. A discuta în congres ideea lui Cohen și Wilson – e o dovadă a unei degradări profunde ale puterii legislative supreme în SUA.
Se remarcă pe bună dreptate că adoptarea unei astfel de rezoluții ar fi devenit una din cele mai grave încălcări a drepturilor internaționale, o imixtiune deschisă în alegerile din Rusia.
Însă, să spunem sincer – a observat cineva această imixtiune?
Dacă ar fi apărut o astfel de rezoluție acum 20-30 de ani, probabil, i-ar fi impresionat pe cetățenii Rusiei. Pe atunci America era considerată un hegemon. Opinia ei avea o anumită greutate. Însă ce se întâmplă azi? Țara aflată într-o stare de semidescompunere, cu datorii de trilioane, cu o succesiune de înfrângeri militare, cu un președinte pe care o jumătate din alegători îl consideră psihic incapabil, intenționează să se implice și să dea indicații cuiva? Serios?
E trist aici că în drumul său spre abis, fostul hegemon își pierde ultimele rămășițe ale respectului de sine, decență și bune maniere. Căderea Americii are o inerție majoră. Țara se prăbușește într-o vâltoare a arhaicii, BLM și tot felul de voodoo, trăgând cu sine și sateliții săi.
Și aceștia, spre exemplu, încep să procedeze la fel, cum ar fi să nu recunoască pe Lukașenko. Președintelui îi este indiferent, însă tot sistemul de drept internațional este declarat învechit.
În toată istoria relațiilor ruso-americane țara noastră a încercat să acționeze ca un civilizator. Dacă n-ar fi existat decizia Ecaterinei cei Mari de a nu trimite trupe în ajutorul Angliei, o mână de separatiști nu ar fi înființat Statele Unite. Decizia lui Alexandr al II-lea a anula iobăgia a determinat, în mare măsură, pe americani să recurgă, fie și formal, la abolirea sclaviei. Datorită faptei de vitejie al ostașilor sovietici, americanii au avut prilejul de a participa la înfrângerea trupelor hitleriste, aducând niște beneficii comunității internaționale. După război doar eforturile Uniunii Sovietice au contribuit la descurajarea agresiunii barbare a americanilor în întreaga lume.
Rusia
Peskov a spus ce subiecte vor discuta Putin și Biden la întâlnire
Astăzi Steve Cohen este copreședintele Comisiei de la Helskinki a congresului SUA. Această denumire ne amintește de victoria diplomației sovietice – acordurile de la Helsinki. Adoptate în 1975, acestea au asigurat o perioadă îndelungată o dezvoltare pașnică a Europei, URSS și USA. Atunci partenerii americani au primit din partea noastre o lecție minunat despre cum trebuie să fie construite relațiile complexe și multipolare – pentru o bunăstare și securitate comună. De dragul păcii în întreaga lume.
Însă lecția nu a fost însușită. Comisia americană de la Helsinki a devenit o pepinieră, inițial, a unor idei antisovietice, apoi a celor antirusești.
S-ar părea că s-a coborât până la fund, însă de jos a dat semne de viață Steve Cohen.
În realitate, în 2024 legislatorilor americani nu ar trebui să se preocupe de propriile alegeri, nu de Putin. Proporțiile falsificărilor alegerilor prezidențiale în 2020 a condus la faptul că astăzi zeci de milioane de americani nu mai cred în legitimitatea lui Joe Biden.
Există anumite trucuri simple pe care le-ar putea învăța de la ruși. La secțiile de vot alegătorii trebuie să-și prezinte un act de identitate. Procesul de votare și numărare a voturilor poate fi înregistrat cu camerele video. Să invite observatori din partea partidelor și organizații internaționale. Alegătorii nu trebuie să fie bătuți sau intimidați, așa cum s-a procedat în America. Observatorii nu trebuie să fie împiedicați să participe la procedura de numărarea a voturilor. Jurnaliștii independenți nu trebuie hărțuiți. Nu e nimic complicat. Decât să se ocupe de prostii, congresmenii în anul 2024 ar trebuie să vină în Rusia pentru a învăța cum trebuie desfășurate alegerile. Ar fi timpul să se civilizeze, să iasă din fundătura lor.
Rusia
Zaharova a comentat intențiile militarilor ucraineni de-ai nimici pe imigranți