Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Relația Chișinăului cu Moscova, mai bună decât pe timpul lui Plahotniuc? Ce spun experții

Politologul Serghei Manastîrlî a evaluat strategia de politică externă a noului guvern condus de Partidul Acțiune și Solidaritate și a remarcat prudența emergentă în declarațiile adresate Rusiei.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Timp de peste 100 de zile, actuala guvernare a Republicii Moldova nu a reușit să prezinte o strategie coerentă în politica externă a Republicii Moldova. Opinia a fost exprimată de politologul Serghei Manastîrlî în studioul Sputnik Moldova.
„Până acum, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a elaborat un document instituțional care să reglementeze politica externă pentru următorii cinci ani. Observând activitatea lor la această etapă, mi se pare că ei nu sunt capabili să elaboreze un astfel de program”, a spus expertul.
Potrivit politologului, Moldova și Rusia sunt legate de câteva probleme serioase care necesită discuții strânse pe baza respectului reciproc și a recunoașterea granițelor suverane ale țării noastre.

„Deocamdată este greu de evaluat acțiunile Chișinăului în această direcție. Singurul lucru pe care îl putem spune este că, după istoria gazelor, Chișinăul a devenit mai prudent cu privire la declarațiile despre Moscova și Federația Rusă”, a spus politologul.

Pe 11 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a prezentat un raport de activitate a Guvernului în primele 100 de zile de mandat. Printre reușitele cu care se laudă se numără atenuarea pandemiei COVID-19, majorarea pensiilor și alocațiilor sociale, dar și gestionarea crizei energetice.
Politică
Guvernul Gavrilița, la 100 de zile de mandat: Cu ce s-a lăudat premierul
Președintele Maia Sandu a anunțat anterior o resetare a relațiilor Republicii Moldova cu partenerii străini și restabilirea imaginii țării, care a fost pătată de scandalurile de corupție.
Amintim că săptămâna trecută Nicu Popescu și Serghei Lavrov au semnat Declarația comună a ministrului de Externe din Republica Moldova și a ministrului de Externe din Federația Rusă cu ocazia celei de-a douăzecea aniversare de la semnarea Tratatului de prietenie de cooperare între cele două state, care a fost semnat pe 19 noiembrie, 2001.
Totodată, a fost semnat planul consultărilor între ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru anii 2022 - 2023.
Moldova și Rusia
Popescu și Lavrov au semnat o declarație ce reconfirmă prietenia dintre Moldova și Rusia