CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik, Valentina Toporivscaia. Comisia Europeană a emis o declarație conform căreia din 16 noiembrie Uniunea Europeană va începe să recunoască certificatele COVID-19 eliberate în Republica Moldova, Georgia, Serbia și Noua Zeelandă.
”Aceste patru țări vor fi conectate la sistemul UE, certificatele lor COVID vor fi acceptate în aceleași condiții ca și certificatele digitale ale Uniunii Europene”, se arată în comunicat.
În același timp, presa din Moldova anunță cazuri de cumpărare a certificatelor de vaccinare false în țara noastră în fiecare săptămână, dar acest lucru ar putea pune capăt, la un moment dat, răbdării Uniunii Europene. Epidemiologul Ala Tocarciuc a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre experiența sa privind recunoașterea certificatului moldovenesc de vaccinare anti-COVID în Elveția.
”Am fost vaccinată în Moldova - prima doză mi-a fost administrată în martie 2021, cea de a doua doză - pe 31 mai. Aflându-mă în Elveția, nici măcar nu puteam să cumpăr o cană cu cafea într-o cafenea, pentru că peste tot se cerea un certificat de vaccinare emis în Uniunea Europeană sau Elveția”, spune expertul.
Întrucât momentul celei de-a treia doze de vaccin încă nu a venit, a continuat Tocarciuc, singura soluție a fost o solicitare oficială către autoritățile de sănătate elvețiene pentru recunoașterea certificatului de vaccinare moldovenesc în Elveția.
”La o săptămână după depunerea documentelor, am primit un certificat moldovenesc cu un cod QR elvețian recunoscut în Europa. Este important de înțeles că este vorba despre o vaccinare oficială, și nu una falsă. Dacă certificatul de vaccinare este legal și chiar ați fost vaccinat, atunci țările din Europa vor confirma un astfel de certificat”, a concluzionat interlocutorul.
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat despre mii de cazuri de eliberare a certificatelor de vaccinare anti-COVID false și a anunțat că medicii care vor fi găsiți vinovați de falsificarea documentelor vor primi o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Iar pentru cei care cumpără certificate de vaccinare anti-COVID false, autoritățile planifică să introducă o amendă în mărime de 500 de mii de lei, ceea ce reprezintă în jur de 25 de mii de euro.