CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Cererea de grațiere a mamei cu cinci copii, condamnată la opt ani de închisoare pentru că nu a putut achita un împrumut, a fost respinsă de președintele țării, Maia Sandu. Despre aceasta a anunțat avocatul Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, femeia stă după gratii după ce nu a reușit să restituie suma de 8 mii de euro, bani împrumutați în baza unui contract pentru îngrijirea copiilor ei, după ce au fost abandonați de tatăl lor.
„Cererea de grațiere era singura speranță de care se agățaseră acei copilași și bunicii lor care îi îngrijesc. Probabil suferința lor nu a fost suficientă pentru a ajunge la inima președintelui țării”, scrie Rusanovschi.
Expertul mai spune că Natalia Ursachi, femeia condamnată, a primit aviz favorabil pentru grațiere din partea Penitenciarului Rusca. Mai mult, expertul psihiatru a stabilit că „o eventuală grațiere nu va produce risc de recidivă”. Nici așa, cererea de grațiere nu a fost acceptată de șeful statului.
Totodată, Iulian Rusanovschi spune că șeful statului nu a intervenit în acest act de injustiție pentru a echilibra inechitatea socială față de această persoană.
„Dacă Ilan Shor este astăzi la libertate, iar această mamă condamnată de Judecatoria Drochia la 8 ani, iar Curtea de Apel i-a comutat pedeapsa în 6 ani de închisoare - pentru un credit de 8 000 de euro înfundă pușcăria, atunci suntem un stat eșuat, care favorizează hoții și simulează dreptatea acolo unde nu e nevoie”, a mai scris Iulian Rusanovschi.
Anterior, presa a scris că femeia condamnată ar fi împrumutat de fapt 2 500 de euro şi a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase anunțul de vânzare a mașinii pe un site specializat.
„Împrumută-mi niște bani să închid datoriile și eu – cum deblochez – o să procur automobilul și o să-ți dau banii. Eu i-am spus că nu e neapărat să cumpere automobilul de la mine, pentru că era un automobil care nu costa chiar ieftin în acea perioadă. Ulterior, i-am spus că o ajut, îi dau 2500 de euro, nu au fost discuții de procente, am scris un contract de trei luni fără notar, ea a luat banii, a scris recipisă și a spus că după ce scoate casa de sub sechestru, îmi dă banii și poate cumpără și automobilul. Ideea era să o ajut. Periodic o contactam și o întrebam dacă și-a rezolvat problemele, ea spunea că nu ieșea ceva, inventa diferite motive. Apoi mi-a propus să-i dau automobilul pe procură: „mi-e greu, nu pot să duc copilul la medic”, a declarat bărbatul într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.
Într-un final bărbatul i-ar fi cedat femeii mașina printr-o procură. Când și-a dat seama că a pierdut și banii pe împrumut, dar și valoarea automobilului s-a adresat în instanță.
Ulterior, Curtea de Apel Bălţi a condamnat-o pe femeie la şase ani de închisoare pentru escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari şi a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea maşinii – 8 700 de euro – şi datoria de 2 500 de euro.