CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a explicat în cadrul ședinței Guvernului cum va fi compensată majorarea tarifelor la gaze pentru consumatorii casnici.
Potrivit prim-ministrului, a fost extins ajutorul pe perioada rece a anului care va costa suplimentar bugetului de stat 523 de milioane de lei. Totodată, compensarea majorării de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetului de stat 770 de milioane de lei. Iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va necesita 340 milioane de lei.
”Astăzi anunțăm un pachet total de compensare pentru 5 luni, adică noiembrie 2021 - martie 2022, estimat la 1,6 miliarde de lei. Este vorba de cheltuieli care se adaugă la sume deja acordate de Guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză”, a declarat Natalia Gavrilița.
În acest context, premierul a explicat și semnificația acestor compensații pentru consumatorii finali.
Astfel, familiile nevoiașe care sunt eligibile de ajutor pe perioada rece a anului vor primi o îndemnizație de 700 de lei, cu 200 mai mult decât anterior. De asemenea, va fi extins numărul de familii care pot beneficia de acest ajutor. Este vorba despre 300 de mii de familii, cu 88 de mii mai mult decât anul trecut.
Ce ține de compensația creșterii tarifare la gaze naturale și la căldură, anunță Gavrilița, de aceasta se vor bucura toți consumatorii casnici.
”Este vorba de 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum. Va fi compensată parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu două treimi din creșterea costurilor, adică cu maxim 450 de lei pe lună”, a menționat premierul.
Totodată, premierul a anunțat că compensația pentru consumul de gaze naturale va fi efectuată în două trepte. Astfel, pentru primii 50 de metri cubi statul va compensa 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi - 3,2 lei din tarif.
”Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 de metri cubi va costa 7,9 lei pe metru cub”, a spus Gavrilița.
Amintim, Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică a aprobat pe 9 noiembrie tariful provizoriu reglementat pentru furnizarea gazelor naturale propuse de Moldovagaz. Astfel, cetățenii vor achita un tarif de peste zece lei pentru un metru cub de gaze naturale începând cu 1 noiembrie.
Astfel, moldovenii vor achita de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei. Acest tarif este unul provizoriu, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie aprobat prețul final pentru un metru cub de gaze naturale.