Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: ANRE a aprobat noile tarife la gazele naturale

Consiliul de administrație al ANRE a aprobat tariful provizoriu reglementat pentru furnizarea gazelor naturale propuse de Moldovagaz.
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Cetățenii vor achita un tarif de peste zece lei pentru un metru cub de gaze naturale începând cu 1 noiembrie. O decizie în acest sens a fost luată de Agenția pentru Reglementare în Energetică la solicitarea Moldovagaz. Astfel, moldovenii vor achita de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Acest tarif este unul provizoriu, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie aprobat prețul final pentru un metru cub de gaze naturale.
Analize și opinii
Producătorii agricoli au ridicat prețurile: Scumpirile vor continua – experți
Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă (tariful pentru consumatori), se propune să fie majorat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi.
”Scopul nostru a fost să prognozăm situația pentru o perioadă mai lungă, ca să nu solicităm în fiecare lună o ajustare a tarifului. Noi am acoperit o perioadă de aproximativ 14 luni. Însă dacă dinamica și pe piața petrolului, și a prețurilor spot la gazele naturale va fi una pozitivă, Moldovagaz se va adresa bineînțeles în vederea ajustării tarifelor”, a explicat Ceban.
Totodată, șeful Moldovagaz accentuează că este foarte important ca Guvernul să vină cu un set de măsuri în sprijinul populației pentru că în caz contrar am putea asista la o neachitare a facturilor pentru gazul consumat.
„Activăm în strânsă legătură cu ministerele de profil pentru ca să fie elaborat un program de compensații pentru cetățeni. Noi înțelegem perfect că tarifele foarte mari pot duce la neachitarea facturilor, la scăderea consumului, ceea ce se va reflecta în cele din urmă asupra disciplinei financiare”, a explicat Vadim Ceban.
Cel mai probabil în ședința de mâine, 10 noiembrie, Guvernul va anunța mecanismele privind compensarea tarifelor la gaze pentru consumatori. În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, a declarat că există două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de mâine ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
De precizat, Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Editoriale
Europa a persistat în eroare: efectul de bumerang al gazelor rusești