Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Care a fost ”asul” Moldovei în negocierile cu Gazprom - expert

Analistul Roman Mihăieș a povestit cum a influențat participarea Moldovei la CSI la încheierea contractului cu Gazprom.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Moldova este într-o situație deosebită: astăzi la cârmă se află puterea pro-europeană și, în același timp, țara este membră cu drepturi depline al Comunității Statelor Independente (CSI), pe care mulți experți o subestimează, însă în cadrul comisiei economice sunt discutate și problemele legate de gaze. Despre asta a vorbit analistul politic Roman Mihăieș în Studioul Sputnik Moldova.
Autoritățile moldovei au reușit să prelungească contractul pentru gaze cu Gazprom pentru următorii cinci ani. Mai mult, până la 1 mai 2022, Rusia și Moldova vor semna un acord de achitare a datoriilor pentru gazul deja furnizat companiei Moldovagaz. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu. El a menționat că în noiembrie va avea loc o ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru soluționarea problemelor energetice.

"Deși nimeni nu a vorbit despre asta, dar Gazprom nu poate refuza un contract pe termen lung al unui stat membru CSI. Aceasta a fost una dintre mize la negocieri. Doar în situații excepționale Gazprom poate refuza un contract de furnizare a gazelor pe termen lung, dar în situații standard Gazprom este obligat să încheie un acord cu un stat membru CSI, iar acest lucru a favorizat Moldovei”, a spus expertul.

Totodată, Mihăieș a mai amintit că, spre deosebire de Moldova, Ucraina a renunțat la mai multe acorduri în cadrul CSI, astfel că astăzi țara noastră are o platformă politică și economică pentru a discuta cu Moscova, și, deocamdată, președintele Maia Sandu nu a abandonat-o.

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Societate
Moldovagaz i-a achitat Gazpromului gazele consumate în septembrie
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom
Societate
Gata cu criza gazelor: Continuă să crească presiunea în conducte - Precizările lui Spînu