CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi de la Curtea de Apel Chișinău, magistrații au examinat cererea lui Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin care procurorul general suspendat a contestat hotărârea CSP în urma căreia a fost inițiată urmărirea penală în privința sa. Judecătorii au declarat inadmisibilă cererea înaintată de Stoianoglo.
Asta se întâmplă după ce, pe 5 octombrie, membrii CSP l-au suspendat pe procurorul general din funcție, apoi a fost reținut chiar înainte de un briefing de presă pe care îl anunțase pentru ora 18:00. Astfel, la solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Precizăm că pe 29 octombrie procurorii au cerut prelungirea arestului la domiciliu a lui Stoianoglo pentru încă 30 de zile.
Este de menționat faptul că decizia de astăzi a magistraților Curții de Apel Chișinău este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc.