Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Iușkov: Cea mai mare intrigă este ce reducere a oferit Gazprom Moldovei

Expertul rus în energetică, Igor Iușkov, declară că Rusia nu putea face concesii serioase la prețul pentru gaze naturale livrate Moldovei.
Sputnik
CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Gazprom nu putea fi pe deplin de acord cu condițiile moldovenești la prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale către Moldova. Cel mai probabil s-a ajuns la un compromis. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de analistul Fondului Național de Securitate Energetică Rusă.
Asta în contextul în care în presa rusă au apărut informații cu privire la prețul care ar putea fi achitat de Republica Moldova pentru o mie de metri cubi de gaze livrat de concernul rus Gazprom.
Expertul a atras atenția asupra faptului că Gazprom a anunțat prelungirea contractului în condiții reciproc avantajoase, în timp ce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova a anunțat că s-a ținut cont de formula de preț cerută de către partea moldovenească.
„Din partea Moldovei, condițiile nu erau foarte clare, și anume formula de preț. Se știe că Gazprom s-a oferit să ofere prețul spot cu o reducere de 25%, iar Chișinăul a spus că vrea 50% reducere. Seamănă mai mult cu 25% a Gazprom sau poate 30%”, a remarcat Iușko.
Potrivit expertului, poziția de negociere a concernului rus a fost inițial mai puternică decât cea a părții moldovenești. Acesta mai spune că Moldova nu a reuşit să-şi consolideze poziţia nici măcar prin încercări de a cumpăra combustibil albastru din surse alternative.
„Cred că a existat o opțiune de compromis, mai apropiată de propunerea Gazprom. Cea mai mare intrigă este ce reducere la prețul spot a fost oferită”, a spus Iușko pentru Sputnik.
Economie
Ultima oră: Spînu anunță prețul cu care va cumpăra Moldova gaz de la Gazprom
Iușkov a explicat că furnizorul rus nu ar putea face concesii serioase la preț și să accepte o reducere de 50%, deoarece prețul gazului pe piața spot ar putea scădea în vară, iar atunci Gazprom ar avea dificultăți ca să acopere costurile de transport al combustibilului albastru.
Expertul a mai subliniat că nicio companie de gaze din lume nu folosește un preț fix în contractele pe termen lung, ci doar aprobă formula prin care se calculează prețul pentru fiecare trimestru ulterior de livrări.
Trebuie precizat, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat cu puțin timp în urmă că aproximativ 450 de dolari per mia de metri cubi va achita Republica Moldova companiei Gazprom pentru gazele livrate în luna noiembrie. Ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse.
Acesta a mai spus că în condițiile stipulate în contract, prețul pe care îl va achita țara noastră Gazprom-ului pentru o mie de metri cubi de gaze naturale va fi de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie.
Moldova și Rusia
Gazprom și Moldova au convenit să facă un audit al datoriilor Moldovagaz