Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Instrumentele muzicale faimoase care au răsunat pe scenele moldave

Cunoscuta violonistă moldoveancă Alexandra Cunonova, asupra căreia ar fi fost depistată o vioară Stradivari pe aeroportul din Chișinău, a mai deținut anterior instrumente muzicale de valoare.
Sputnik
CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Vioara care se presupunea că ar fi o lucrare a celebrul lutier italian Antonio Stradivari, confiscată de vameși pe Aeroportul Internațional Chișinău, nu este singurul instrument muzical faimos care a ajuns în Republica Moldova. Cel puțin încă două viori cu o istorie impresionant[, ce datează secolul XVIII, au răsunat anterior pe scenele țării.
Alexandra Cunonova, cunoscuta violonistă moldoveancă, asupra căreia marți a fost depistat instrumentul muzical, a mai deținut anterior două viori de marea valoare.
În cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova, violonista a povestit că timp de opt ani a cântat la o vioară confecționată de Santo Serafino, care datează anul 1735. Instrumentul i-a fost oferit cu generozitate de o fundație muzicală din Germania.
Ulterior, Alexandra Cunonova a cântat la o vioară confecționată de celebrul meșter Giuseppe Guarneri del Gesu în anul 1728.
Atunci, violonista a povestit pentru Sputnik Moldova că instrumentul muzical i-a fost dat în folosință de către o sursă privată, căreia nu i-a putut divulga identitatea.
Societate
Procuratura vine cu precizări despre presupusa vioară Stradivari: A fost implicat INTERPOL

”Guarneri Biork există doar 40 în lume. Și toate Guarneri-le au un nume aparte. Această vioară se numește Guarneri del Gesu Von Vecsey. Franz Von Vecsey a fost un violonist căruia i-a fost dedicat concertul lui Sibelius, care este unul dintre cele mai faimoase pentru vioară și foarte des cântate și aici, la noi la Chișinău. Și să știi că cânți la o vioară a violonistul căruia i-a făcut o dedicație Sibelius este incredibil”, a spus Alexandra Cunonova.

De asemenea, violonista a povestit că pentru utilizarea unui asemenea instrument muzical necesită multă grijă.
”Am grijă de ea la fiecare pas. Nu avem voie să o lăsăm nicăieri. Este asigurată până peste cap și cred că nu ne-ar ajunge 10 generații dacă s-ar întâmpla ceva”, a menționat violonista Alexandra Cunonova.
Potrivit Procuraturii Generale, vioara care se presupunea că ar fi o lucrare a celebrul lutier italian Antonio Stradivari, confiscată de vameși pe Aeroportul Internațional Chișinău, nu a fost declarată în modul stabilit de lege.
Societate
Cântă de la balconul casei sale: O violonistă surprinde publicul cu melodii deosebite
Precizarea a fost făcută de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale după ce, în data de 22 octombrie, instrumentul care se presupune că ar valora două milioane de euro a fost confiscat de la violonista Alexandra Cunonova care urma să ajungă în Federația Rusă.
"A fost deschisă o anchetă. Vioara a fost trimisă la expertiză pentru a-i stabili autenticitatea și valoarea. Nu putem spune cu siguranță cât timp va dura evaluarea", a spus Pușcașu.
Amintim că ieri ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a calificat drept o confuzie regretabilă cazul cu confiscării viorii despre care se presupune că ar fi a lui Stradivari. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, oficialul i-a luat apărarea violonistei asupra căreia a fost depistat instrumentul.
Potrivit ofițerului de presă al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu, violonista avea asupra sa acte care ar confirma că instrumentul ei este o vioară Stradivari și că valoarea acesteia este de două milioane de euro.