Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a votat pentru STAREA DE URGENȚĂ - Gavrilița merge în Parlament

Cabinetul de Miniștri a dat aviz pozitiv pentru instituirea stării de urgență în sectorul gazelor naturale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Guvernul a aprobat hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile. Astfel, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2021, se va institui stare de urgență în sectorul aprovizionării cu gaze naturale. Hotărârea va fi prezentată Parlamentului spre examinare tot astăzi.
Decizia a fost luată după ce, potrivit premierului Natalia Gavrilița, negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat. Între timp, pe piața gazelor naturale din țara noastră a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%.
Astfel, Guvernul a decis procurarea gazului natural din surse alternative, doar că Natalia Gavrilița nu a precizat expres care ar fi aceste surse. Potrivit premierului, pentru ca Întreprinderea de Stat Energocom să poată achiziționa gazul natural de pe piața internațională este nevoie de alocarea resurselor financiare.

„Rectificarea Bugetului de Stat a intrat în vigoare abia săptămâna aceasta. Dacă mai facem o rectificare mai trece o lună. Avem nevoie de instrumente pentru a reacționa prompt și pentru a mări presiunea în rețeaua de gaze”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul ședinței de urgență de la Guvern.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; De asemenea populația va fi familiarizată cu regulile de comportare în timpul situației excepționale, dar și introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.
În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus ca în hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență să se precizeze clar că aceasta se referă strict la gestionarea crizei provocate de lipsa gazului natural. Propunerea vine în contextul în care, potrivit legii, pe perioada perioadei de urgență nu pot fi organizate alegeri, iar pe 21 noiembrie sunt planificate alegeri noi ale primarilor în 15 localități, inclusiv în municipiul Bălți.
Politică
Gavrilița: De astăzi procurăm gaz din surse alternative - presiunea în rețea e la limită
După aprobarea de către Guvern a hotărârii privind instituirea stării de urgență în sectorul aprovizionării cu gaze naturale, prim-ministrul Natalia Gavrilița va merge în Parlament unde va solicita examinarea proiectului de hotărâre privind declararea stării de urgență.
Totodată, Guvernul a decis că Agenţia Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către Societatea pe Acțiuni „Termoelectrica” cantitatea de 16 500 de tone de păcură. Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu carater social cum ar fi grădinițe, spitale, școli cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului.
Economie
Expert: Ne va da Ucraina gaz, riscând să stea în frig pentru a ne oferi nouă căldură?