Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum activează Termoelectrica în perioada crizei de gaze: Precizările întreprinderii

Termoelectrica vine cu precizări referitor la modul în care activează în contextul crizei gazelor naturale din Republica Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Termoelectrica activează în regim normal, doar că utilizează păcură în loc de gaze naturale pentru a putea furniza energie termice consumatorilor.
Precizările companiei vin în contextul în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu ”Gazprom” a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare. Autoritățile au anunțat stare de alertă în sectorul gazelor naturale și susțin că negociază și cu alte state în privința asigurării țării cu gaze, dar în același timp continuă discuțiile cu Federația Rusă. Iar între timp, a început să se utilizeze păcura din rezervele de stat.
Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii, Termoelectrica a început să utilizeze păcură în calitate de combustibil alternativ din data de 13 octombrie, odată cu instaurarea stării de alertă în sectorul gazelor naturale.
Termoelectrica a menționat că a utilizat stocul propriu limitat de păcură pentru producerea energiei electrice și termice pe parcursul a două zile, iar i din 15 octombrie, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, întreprinderea a început să folosească păcura din rezerva de stat.
„Planul de acțiuni preventive din Regulamentul privind situațiile excepționale pe piața gazelor naturale HG 207/03.04.2019 include măsura dată – de utilizare a păcurii de către CET-uri și agenții economici, utilajele cărora pot funcționa pe alt tip de combustibil, măsură deja executată de Termoelectrica”, a precizat Termoelectrica.
Amintim că pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să instituie starea de alertă în sectorul gazelor naturale pe motiv că nu a fost semnat deocamdată un nou contract de livrare a gazelor cu ”Gazprom”. Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a fost la Sankt Petersburg, de unde a venit fără rezultate în ceea ce privește negocierile unui nou contract cu ”Gazprom”.
Politică
Gavrilița: Va fi modificat bugetul pentru a putea procura gaz din surse alternative
Ministrul a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general al Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Ulterior, Spânu a întreprins o vizită oficială în Polonia, tot pe subiectul furnizării gazului natural către Republica Moldova. Spînu nu a oferit detalii concrete privind acțiunile care urmează a fi întreprinse în acest sens. El a declarat însă că partea poloneză urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
Moldova și Rusia
La Moscova, după gaz: Cine va purta negocieri cu reprezentanții Kremlinului
Menționăm că vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pleacă astăzi la Moscova. Principalul subiect care va fi abordat în cadrul vizitei va fi livrarea gazelor naturale de către ”Gazprom” în Republica Moldova.
Anterior, guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Amintim că, contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.