Coronavirus

Ce tratament trebuie să facem dacă am contactat cu un bolnav de COVID-19

Mulți moldoveni recurg la tratamente medicamentoase după contactul cu un bolnav de COVID-19. E bine sau rău? Iată ce spun medicii.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Tratamente medicamentoase pentru cei care au contactat cu persoanele infectate cu COVID-19 nu se recomandă. În astfel de cazuri specialiștii spun că cel mai important este să monitorizăm starea de sănătate, să fim calmi și în caz de necesitate să ne adresăm medicului de familie.
În contextul întrebărilor adresate de cititorii Sputnik Moldova privind măsurile de profilaxie în cazul în care au contactat cu un bolnav de COVID-19, coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco, a venit cu următoarea declarație în studioul Sputnik Moldova.
„Nu se recomandă utilizarea antibioticelor sau a preparatelor anticoagulante, așa cum practică unii. Se recomandă însă monitorizarea”, a precizat
Mai mult, Ninel Revenco spune că și în cazul în care am fost confirmați cu coronavirus, dar suntem asimptomatici sau avem o formă ușoară, tratament specific nu există. Specialistul recomandă să fim calmi, să dormim suficient, să bem multe lichide și să ne alimentăm suficient de bine.
„În afară de vaccinare ca profilaxie specifică, tratamente nu există”, a specificat Revenco.
Ce ține de remediile naturiste cu pătlagină, de exemplu, sau lămâie, sau chiar folosirea abundendă a usturoiului, specialistul spune că sunt binevenite mereu, nu doar după contactul cu o persoană infectată cu coronavirus.
Coronavirus
Medicul Craiu: Puteți să muriți din cauza acestui tratament anti-COVID
Totodată, indiferent dacă avem sau nu simptome de boală, este obligatoriu să ținem cont de anumite măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Așadar, în cazul contactului cu o persoană care a fost confirmată cu COVID-19 se recomandă izolarea sau carantina și monitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile de la data ultimului contact cu persoana infectată.
Izolarea se recomandă în special pentru persoanele care nu au fost vaccinate sau pentru persoanele care au fost vaccinate, dar nu au doza completă. La fel, stau în izolare persoanele vaccinate, dar la care perioada după vaccinare nu este încă de 14 zile după ultima doză. La fel, se supun măsuri de carantină și elevii din clasa unde a fost confirmat cel puțin un caz pozitiv de infectare cu noul tip de coronavirus.
„Dacă în clasă a fost depistat măcar un caz de COVID-19, elevii merg în izolare pentru 14 zile. Conform ultimei decizii a Comisiei Naționale de Sănătate Publică se permite ca elevii care au stat în izolare să-și facă testul la COVID-19. Dacă rezultatul va fi negativ aceștia pot reveni la școală cu prezența fizică”, a precizat Ninel Revenco.
Cum spuneam, persoanele vaccinate care au 14 sau mai multe zile de la administrarea ultimei doze, dar care au fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv la coronavirus nu sunt plasate în autoizolare. Și asta chiar dacă există riscul de infectare a persoanelor vaccinate, chiar și cu schema completă.
Societate
Moldova împrumută de la Banca Mondială 24 de milioane de euro pentru vaccinarea populației
„Este adevărat. Doar că a fost demonstrat că la persoanele complet vaccinate încărcătura virală este cu mult mai mică și ele nu prezintă pericol”, a mai spus specialistul.
Cei care au contactat cu persoanele infectate vor respecta de asemenea acele condiții necesare de siguranță, condiții atribuite de altfel tuturor cetățenilor. Astfel, se recomandă să fie evitate călătoriile în zonele afectate de COVID-19, evitarea contactului strâns cu persoane care sunt suspecte la boală.
Primele semne sunt tusea, strănutul sau orice alt semn de infecție respiratorie. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun este una din cele mai recomandate măsuri de prevenire a răspândirii virusului, la fel ca și dezinfectarea cu soluții care conțin alcool. La fel de necesar este să cunoaștem cum corect să tușim sau să strănutăm. Nu vom tuși sau strănuta în palmă, dar ne vom acoperi gura și nasul cu pliul cotului sau cu un șervețel. Șervețelele folosite vor fi imediat aruncate.
„De asemenea distanța socială și purtatul măștii în special în spațiile închise vor rămâne cu noi și în acest an, dar și în anul viitor. Măsurile de igienă elementară ne pot ajuta să protejăm sănătatea familiei și a celor din jur”, a mai spus coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Ninel Revenco a reiterat îndemnul pentru populație de a se vaccina. Potrivit specialistului, în statele unde nivelul de vaccinare și siguranță sanitară este mare majoritatea restricțiilor au fost relaxate. Este vorba de state precum Portugalia, Danemarca, dar și Germania care își propune până la sfârșitul lunii noiembrie să iasă din zona de situații excepționale sanitare. În Republica Moldova, nivelul de vaccinare este unul foarte mic.
Potrivit lui Ninel Revenco, există localități în care nu s-a atins din 15 la sută populație imunizată cel puțin cu o singură doză, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să se protejeze. Trebuie precizat că nici 25 la sută din populația țării s-au vaccinat împotriva COVID-19. Potrivit secretarului de stat la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolăescu, la nivel național, către data de 10 octombrie, cu schema completă au fost vaccinați 23,68% din populație, iar cu o singură doză – 24,65% din cetățeni.
Coronavirus
Certificatul COVID-19: Unde poți merge dacă ești vaccinat în Moldova