Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Kulminski pleacă la Moscova pentru negocieri privind livrarea gazelor

Un reprezentant al Guvernului va merge la Moscova pentru a continua negocierile privind aprovizionarea cu gaze.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, va merge joi la Moscova pentru a continua negocierile privind livrarea gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița, într-un briefing de presă.

„Am avut discuții telefonice cu reprezentanți ai administrației prezidențiale rusești, dar negocierile nu sunt simple. În ceea ce privește vizita lui Dmitri Kozak, acesta a primit o invitație de la președinte, dar am fost informați că nu va putea ajunge săptămâna aceasta. Vicepremierul Kulminski va pleca joi la Moscova pentru a continua discuțiile”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrului, Guvernul Republicii Moldova intenționează să ducă negocierile la bun sfârșit în condiții favorabile ambelor părți. Premierul a adăugat că Republica Moldova a fost întotdeauna un partener stabil al Gazprom și și-a îndeplinit obligațiile stabilite în contractele pe termen lung, cu volume stabile contractate.
Politică
Gavrilița, despre gaz: „Va crește prețul și tariful - este inevitabil”
Totodată, Gavrilița a precizat că sunt unele detalii în procesul de negocieri cu Federația Rusă care nu pot fi făcute publice la moment. Ea a precizat că s-au purtat negocieri și cu România, Ucraina și Polonia privind asigurarea țării cu gaze.
Gavrilița a mai anunțat că Republica Moldova începe să cumpere gaz din surse alternative prin intermediul Energocom. Premierul a precizat că primul pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție. Ea a motivat decizia prin faptul că volumele de gaz livrate de Gazprom către Republica Moldova în luna octombrie sunt mai mici decât cele necesare. Gavrilița nu a precizat însă ce sumă urmează să fie alocată din bugetul de stat pentru majorarea capitalului statutar al Energocom.
Politică
Sandu va pleca la Moscova să discute despre gaze? Iată ce spune Gavrilița