Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Gavrilița: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu asigură cantitățile necesare de gaz

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat că noua conductă de gaz a început să funcționeze, iar Moldova a primit deja gaz prin intermediul acesteia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Republica Moldova a primit o anumită cantitate de gaz prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău pentru a menține presiunea necesară în sistem. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Republicii Moldova în cadrul unei conferințe de presă.
„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia țării noastre de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău. Acest gazoduct a fost utilizat în ultima săptămână. Am primit o anumită cantitate de gaz pentru balansarea presiunii în sistem”, a precizat premierul.
Totuși, oficialul a menționat că există probleme legate de capacitatea gazoductului Iași-Ungheni. Acesta nu poate asigura gaz pentru toată populația Republicii Moldova.
„Dimensiunea gazoductului nu permite primirea cantităților necesare pentru perioada rece a anului”, a spus șeful Cabinetului de Miniștri.
Gavrilița a evitat să spună o cifră exactă privind cantitatea de gaze livrate de România prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.
Moldova și Rusia
Kulminski pleacă la Moscova pentru negocieri privind livrarea gazelor
„Cunosc aceste cifre, dar nu le pot anunța. Au fost cantități de balansare și nu divulgăm această informație. Pentru că nu este o cantitate procurată, dar care se livrează în acord cu partenerii, nu vă pot oferi detalii”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Politică
Ar putea cumpăra Moldova gaz lichefiat american prin Polonia? Iată ce spune premierul
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Politică
Sandu va pleca la Moscova să discute despre gaze? Iată ce spune Gavrilița