CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Șeful adjunct al Administrației Prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, a fost invitat la Chișinău de către președintele Maia Sandu. Drept răspuns, reprezentanții oficialului rus au revenit cu informația că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
”Președinția Republicii Moldova confirmă că săptămâna trecută a expediat în adresa domnului Dmitri Kozak, șeful-adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, invitația de a efectua o vizită la Chișinău. Oficiul domnului Dmitri Kozak a revenit cu informația că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă”, se arată în comunicatul de presă emis de Președinție.
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. El a fost rugat de jurnaliști să precizeze care ar fi sursele alternative
„Alternativa este România, Ucraina, țările apropiate. Suplimentar este Uniunea Europeană. Noi putem transporta gazele din toate sursele pe care le avem”, a spus Spînu.