BUCUREŞTI, 9 oct – Sputnik. Potrivit unor medici ruşi, boala influențează starea tractului gastro-intestinal și a sistemului cardiovascular. În comentariile sale pentru ziarul rus Gazeta, nutriționistul Alexander Andreiev a avertizat cu privire la pericolul de a reveni prea repede la consumul de produse prea grase.
„Oamenii reiau consumul de alimente grase și condimentate, încep să mănânce fast-food. Din păcate, acest lucru poate agrava starea unei persoane. După boală, trebuie să fiţi cât mai atent posibil cu privire la alimentație și să introduceţi alimente grase obișnuite puțin câte puțin”, a recomandat Andreiev.
În primele două săptămâni după recuperare, se recomandă evitarea consumului de alimente care provoacă balonare, cum ar fi alcoolul, laptele cu conţinut de lactoză și produsele cu gluten.
„De asemenea, excludeți din dietă alimentele procesate și nesănătoase: ciocolata, produsele de patiserie, șuncă, cotlet și fast-food. Limitați aportul de zahăr. Toate acestea conduc la balonare, la alterarea microbiotei intestinale, precum și la modificarea funcționării sistemului endocrin”, a subliniat şi nutriționistul Anastasia Svetikova, citat de Gazeta.
Din cauza coronavirusului, pot apărea intoleranțe alimentare temporare. Astfel, specialiștii sugerează respectarea a trei mese pe zi și gustări la fiecare trei sau patru ore.
Alimentaţia ar trebui să includă grăsimi de origine vegetală și animală. Necesarul zilnic de proteine este de 1,5 grame pe kilogram de greutate. Medicii recomandă consumul de bulgur sau orez brun ca sursă de carbohidrați.