Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine este Dumitru Robu, candidatul propus la funcția de procuror general interimar

Dumitru Robu a fost propus astăzi de membrii CSP la funcția de procuror general interimar, după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Dumitru Robu s-a născut pe 2 noiembrie 1980 în oraşul Nisporeni. El este căsătorit și are doi copii.
Dumitru Robu a învăţat la Facultatea de Drept a Universității de Studii Umanistice din Moldova, iar la 25 de ani, în 2006, și-a început cariera de procuror în cadrul Procuraturii raionului Florești.
În 2013 a fost numit procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale, iar în iulie 2016 a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.
În 2018 a fost numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Principal, pentru un mandat de 5 ani.
Anterior, Robu a ocupat funcţia de procuror general interimar în 2019, timp de aproape cinci luni, din iulie şi până în decembrie. Atunci în fruntea Guvernului era actualul preşedinte, Maia Sandu. El a fost numit atunci prin decret prezidenţial semnat de fostul şef de stat, Igor Dodon.
Dumitru Robu are şi câteva menţiuni obţinute de-a lungul carierei. Prin ordinul Procurorului General a fost decorat cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii” şi Medalia „Pentru serviciu impecabil” de clasa III.
Politică
Cine sunt candidații propuși la funcția de Procuror General în locul lui Stoianoglo
Membrii CSP s-au întâlnit astăzi în ședință după ce ieri Alexandr Stoianoglo a fost reținut chiar în sediul Procuraturii Generale, de unde la ora 18:00 urma să susțină un briefing de presă. Tema nu a fost anunțată, dar cel mai probabil, Stoianoglo urma să vină cu o reacție la decizia procurorului Anticorupție, desemnat tot ieri de CSP să inițieze o anchetă privind acțiunile fostului procuror general, de a iniția urmărirea penală pe numele acestuia.
După mai multe acțiuni de urmărire penală și percheziții în biroul procurorului general, mascații SIS l-au scos încătușat pe Stoianoglo din sediul Procuraturii, iar procurorul pe acest caz a confirmat reținerea sa pentru 72 de ore.