Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoianoglo s-a adresat la Curtea Constituțională: Care este motivul

Procurorul general nu mai vrea să fie membru a Consiliului Suprem de Securitate și a depus o sesizare la Curtea Constituțională ca să se verifice constituționalitatea prevederilor legale care au instituit ca procurorul general să fie în componența CSS.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Procuratura anunță că Alexandr Stoianoglo a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea prevederilor modificărilor operate la Legea securității statului, prin care s-a instituit ca procurorului general să fie membru din oficiu în componența Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit Procuraturii, decizia de a depune sesizarea a venit în urma ultimei ședințe CSS din 10 august, în cadrul căreia președintele CSS Maia Sandu i-a reproșat procurorului „lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.
Societate
Stoianoglo solicită Curții Constituționale suspendarea modificărilor la Legea Procuraturii
Astfel, Procuratura este de părere că o asemenea abordare este ilegală și că prin aceasta se atinge separarea și echilibrul puterilor în stat.
„Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului nu prevedea procurorului general calitatea de membru din oficiu. Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, prin introducerea procurorului general drept membru din oficiu, fiind grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii”, a precizat Procuratura.
Procuratura a menționat că este necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate prin care procurorul general a fost instituit drept membru a Consiliului Suprem de Securitate.