Rusia, o nouă reușit din punct de vedere economic și politic – jurnalist român
08:30, 14 Septembrie 2021
Jurnalistul român și ex-deputatul Dragoș Dumitriu a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre o nouă reușită economică și diplomatică a Rusiei , dar și cum este influențată Moldova de procesele geopolitice majore.
SputnikCHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. O reușită economică incontestabilă a Rusiei este deschiderea, în urma unor negocieri destul de intense a noii conducte de gaze către Pakistan, o conductă de peste 1100 de km și care va avea o capacitate de descărcare de peste 12 miliarde de metri cubi de gaz, anual, a declarat jurnalistului român Dragoș Dumitriu în Studioul
Sputnik Moldova. ”Este o reușită pentru că zona în cauză este o piață extrem de importantă din toate punctele de vedere, începând cu cel financiar evident, ca afacere pur și simplu, dar și ca posibilități de dezvoltare”, a explicat el.
Reușită diplomatică este, în opinia lui Dragoș Dumitriu, negocierea inițiată de Moscova cu Islamabadul înainte de 2015.
”Reușita diplomatică se referă la această negociere care a început înainte de 2015 între Moscova și Islamabad. Este o negociere care s-a finalizat după șase ani, în contextul în care zona a fost și este încă destul de agitată. Sigur că, acum, după retragerea trupelor americane, se schimbă cu totul paradigma”, a spus Dumitriu.
Potrivit jurnalistului, Moscova a acționat extrem de inteligent, practic întărind bine zona din jurul Afganistanului, creându-și o poziție strategică prin susținerea acestor foste republici sovietice, inclusiv prin dezvoltarea relațiilor cu Pakistanul, o țară care a avut un rol esențial în apariția și accederea la putere a talibanilor*.
Dragoș Dumitriu a menționat că talibanii*, care sunt creația unor grupări din Arabia Saudită, au fost instruiți în școli din Pakistan.
”Acolo, practic, s-a format această mișcare islamică care a ajuns la putere în 1996 și a stat până în 2001, când coaliția americană a decis că trebuie să atace Afganistanul pentru că, au spus atunci, că de acolo au plecat atacurile împotriva Turnurilor Gemene. Astăzi, am avut surpriza să aflăm de la Joe Biden că nu au plecat din Afganistan atacurile, ci au fost pregătite și au plecat din Yemen. Cine să-i mai înțeleagă?”, a menționat fostul deputat.
Jurnalistul este de părerea că, spre o deosebire de o Americă dominată de concerne sau de alte state care încearcă să facă afaceri pur și simplu, Moscova a știut să încheie parteneriate.
”Așa a făcut de exemplu cu producția de produse farmaceutice, de vaccinuri. Ei nu vând pur și simplu vaccinurile Sputnik, ci creează parteneriate pentru producerea acestor vaccinuri în diferite țări. Așa face și în cazul Pakistanului, pentru că Pakistanul are o participație de 74%, deci aproape trei sferturi din participația la acest Pakistan Stream este a țării respective. Moscova vine cu 26 la sută și cu know-how”, a subliniat Dumitriu.
Dragoș Dumitriu consideră această politică este una extrem de interesantă, pentru că folosește puține resurse financiare proprii, în schimb folosește destul de mult ceea ce se numește înalta cercetare și știință rusă.
Rusia este afectată de orice se întâmplă pe planeta asta, susține jurnalistul, pentru că Rusia se întinde pe două continente și are o importanță planetară excepțională.
Ce ține de influența acestor lucruri asupra Republicii Moldova, fostul deputat român consideră că țara noastră este afectată într-o mai mică măsură.
”Țările mai mici, precum România sau Moldova, sunt afectate într-o mai mică măsură în sensul în care pot interveni într-o mai mică măsură, dar fiecare, sigur, poate veni cu aportul propriu. Evident, noi, România, trăind într-o economie legată de Uniunea Europeană, un actor regional și chiar mondial, sigur că este afectată cumva, pentru că relațiile economice, iată, sunt afectate de pandemie, relațiile economice sunt afectate de noile condiții ecologice, de sistem, de propriile impuneri”, a spus Dragoș Dumitriu.
Jurnalistul român este de părerea că Europa, alături de Statele Unite, este promotoarea acestor politici care țin seama de mediu, care vor să introducă alte sisteme de piață de a produce energie, chiar și la nivelul consumatorilor.
”Adică, fiecare cetățean al lumii este afectat, direct și indirect de aceste schimbări,. Este o interconectivitate destul de vizibilă în acest moment”, a subliniat Dumitriu.
* - organizație teroristă activitatea căre4ia este interzisă în Rusia.