CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Gazul se va scumpi și, cu siguranță, vor fi și consecințe asupra economiei naționale. De această părere este expertul economic Sergiu Ungureanu care și-a exprimat opinia în studioul Sputnik Moldova.
Expertul economic este de părerea că Republica Moldova, ca agent pe piața internațională a gazelor, este un importator mic, fapt pentru care țara noastră nu poate să dicteze anumite condiții speciale.
”Consumul nostru total de gaze variază între 0,8 până la 1 miliard de metru cubi pe an, ceea ce nu este atât de mult și nu putem să cerem sau să dictăm anumite condiții speciale”, a spus Ungureanu.
Potrivit lui Sergiu Ungureanu, o altă problemă o constituie infrastructura și anume livrarea gazelor către Republica Moldova, în contextul neînțelegerilor dintre Federația Rusă și Ucraina, care afectează oarecum țara noastră.
Ce ține de conductele care ar veni din Europa de Vest pentru Republica Moldova, expertul consideră că această modalitate ar prezuma costuri mai mari pentru țara noastră.
”Iar prin revers, sau acele conducte care ar veni din Europa de Vest pentru Republica Moldova, avem elemente ce țin de costuri, pentru că traseul gazului va fi mult mai lung și costurile de transport care vor intra în costul gazului vor fi mai mari”, a afirmat Sergiu Ungureanu.
În același timp, interlocutorul a menționat că, actualmente, se atestă o scumpire a gazului natural pe întreaga piață internațională, care nu are cum să ocolească Republica Moldova.
”Observăm că gazele s-au scumpit și se scumpesc pe întreaga piață, pe piața Uniunii Europene, pe piața internă a Rusiei, chiar și în relațiile Rusiei cu vecinii săi observăm această scumpire a gazelor, care nu are cum să fie evitată de Republica Moldova”, a subliniat expertul.
Expertul economic a remarcat că majorarea costului la gaz va ține atât de elemente economice, cat și de cele politice.
”Și aici, cu siguranță, vor avea importanță atât elementele economice, obiective să spun, dacă se scumpește la toți, se va scumpi și la noi gazul. Cât și anumite elemente politice, care au importanță în modul și stabilirea prețului la gaze. Pentru că gazul natural livrat pentru oricare țară din partea Federației Ruse, sau din alte părți, foarte mult depinde și de anumite elemente cu caracter politic. Se va scumpi și cu siguranță vor fi și consecințe asupra economiei naționale”, a spus Ungureanu.
Expertul a fost întrebat dacă mai este viabil din punct de vedere financiar proiectul conductei Chișinău-Ungheni-Iași, în condițiile în care România, pe timp de vară, a importat cu 20 la sută mai mult gaz natural din Federația Rusă. În acest context, Sergiu Ungureanu a spus că ”aceste întrebări, probabil, trebuiau puse la începutul acestui proiect, când se demara, când se stabileau bazele lui, pe ce baze economice, tehnice și politice se va baza acesta”.
”Era și atunci clar că România oricum importă o anumită cantitate din Federația Rusă. În mod cert. Odată cu creșterea consumului de energie și a cererii de gaz natural pe piața internă a României, este clar că producția internă nu acoperă necesarul și atunci trebuie să importe”, a comunicat Sergiu Ungureanu.
De asemenea, interlocutorul consideră că nu putem avea siguranța că Republica Moldova va fi asigurată cu gaze din partea României.
”Până când încă nu sunt foarte bine puse la punct acele elemente ale sistemului de transport și import a gazelor naturale lichefiate, despre care se vorbește de mult timp că vor fi aduse în porturile speciale din Grecia, Amsterdam, și încă în câteva puncte din care se va distribui pe întreaga Uniune Europeană. La moment încă nu sunt pe deplin funcționale. Și iată că chiar și România importă gaz din Federația Rusă. Noi nu putem avea siguranță că Republica Moldova va fi asigurată cu acele gaze din partea României. De aceea trebuie să avem în vedere că gazele se vor scumpi atât pentru vecinii noștri cât și inevitabil pentru noi”, a menționat Ungureanu.
Expertul consideră că posibilitatea Republicii Moldova de a primi gaz din România ar putea fi condiționată de mai mulți factori.
”Un alt element este cantitatea. România consumă gaz mult mai mult. Circa 25-28 miliarde metri cubi, față de un miliard pe care îl consumă Republica Moldova. Și atunci ar putea exista anumite înțelegeri, anumite condiții reciproc avantajoase care ar permite cumva finanțarea în acest mod, sau alimentarea Republicii Moldova mai accesibil sau avantajos. Dar aici depinde cum va lucra factorul economic, factorul politic, și cum va accepta însăși societatea românească o asemenea înțelegere, în momentul în care însăși România nu va avea suficient gaz”, a declarat expertul economic.