Coronavirus

Alertele de călătorie, actualizate: Cum traversăm hotarele altor state

Au fost actualizate alertele de călătorie - iată ce măsuri au fost impuse în unele țări pentru moldoveni.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. În prezent, moldovenii pot merge în România cu pașaportul biometric. Totuși, dacă nu prezintă confirmarea vaccinării complete sau testul certificatul că au fost confirmate pozitiv la COVID-19 în ultimele 180 de zile, moldovenii vor trebui să stea în carantină pentru două săptămâni, indiferent dacă vin din zona verde, galbenă sau roșie.
Totodată, pot fi exceptate de la măsura carantinei persoanele care vin din zona verde și rămân pe teritoriul țării vecine pentru o perioadă mai mică de trei zile și prezintă testul RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în România sau îmbarcării.
Internațional
Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile în România
În Ucraina, carantina adaptivă a fost instituită până la 1 octombrie. Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul dintre următoarele documente:
- rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei
- rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei
- certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID19, recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.
Coronavirus
De astăzi au intrat în vigoare noi restricții epidemiologice – ce nu avem voie să facem
Totodată, este de menționat faptul că cetățenii Republicii Moldova, la intrare în Ucraina, (cu excepția celor care sunt vaccinați sau vin din Federația Rusă și Republica India) vor fi obligați să instaleze în telefonul lor mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de zece zile, care se începe la 72 de ore după trecerea hotarului. Totuși, carantina nu se este obligatorie în cazul prezentării unui rezultat negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului noului coronavirus, care a fost efectuat pe teritoriul Ucrainei după trecerea frontierei de stat.
Cei care vor să plece în Federația Rusă, inclusiv moldovenii care dețin cetățenia Rusiei, sunt obligați să prezinte testul PCR la COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul țării. Testul trebuie să fie în limba rusă sau engleză și să fie introdus prin intermediul aplicației mobile "Путешествую без Covid-19".
Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 12 luni sau care au fost bolnave și s-au tratat împotriva COVID-19 nu sunt scutite de obligația efectuării testului PCR la COVID-19.
Coronavirus
Când va fi autorizat în Europa ”Sputnik V” și alte vaccinuri – răspunsul EMA
Cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în Federația Rusă pe cale terestră (tren, autocar, automobil, camion, etc.) sunt obligați să prezinte documente care să confirme scopul călătoriei, precum și aprobarea prealabilă a autorităților ruse. În cazul călătoriilor pentru participare la evenimente cu caracter economic, cultural, științific, religios, etc., aprobarea se face prin instituțiile ruse, organizatori ai evenimentelor, iar în cazul studenților, de către instituțiile de învățământ din Federația Rusă.
Începând cu 4 iulie 2021, Germania a introdus Republica Moldova în lista statelor sigure. Astfel, cetățenilor Republicii Moldova care sosesc din Republica Moldova nu li se mai aplică regulile de intrare în țară specifice zonelor de risc. Totodată, rămâne în continuare obligatorie prezentarea dovezii testării sau vaccinării.
Aici puteți vedea lista integrală a statelor și măsurile impuse pentru cei care vor să intre în aceste țări.
Totodată, este de menționat faptul că cetățenii Republicii Moldova care revin din străinătate sunt îndemnați să salveze documentul fișei epidemiologice și să îl completeze din timp. Acest lucru va asigura fluidizarea fluxului de pasageri și călători în punctele de trecere a frontierei, în contextul controlului pandemiei de COVID-19.