Coronavirus

Expert în sănătate: Nu exclud închiderea frontierelor de stat

Sistemul de sănătate ar putea fi doborât din cauza răspândirii cu o viteză foarte mare mutației „Delta”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. „Delta” se răspândește cu o viteză foarte mare în ultimele zile, iar asta ar putea doborî sistemul de sănătate din țară. Mai mult, Republica Moldova încă de săptămâna trecută ar fi trecut pragul epidemiologic al „zonei roșii”. Precizarea a fost făcută de expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc într-un interviu pentru Sputnik Moldova. Potrivit expertului, oamenii trebuie să fie foarte atenți deoarece tulpina „Delta” este foarte contagioasă.
Coronavirus
COVID-19 în Moldova: Un număr mare de decese și cazuri noi
Tocarciuc este de părere că neglijența umană a devenit unul dintre principalii factori din spatele deteriorării situației epidemiologice din țară.
„Moldova înregistrează un nivel foarte scăzut de vaccinare și respectarea măsurilor anti-epidemice. Oamenii nu sunt doar relaxați, dar se pare că mulți din societatea moldovenească neagă pur și simplu prezența unei pandemii și pericolul coronavirusului. De ce se întâmplă acest lucru - nu am răspuns la această întrebare. Unii oameni cred că sunt, scuzați-mă, nemuritori”, a mai spus Tocarciuc.
Potrivit expertului, nu se poate exclude faptul că, în cazul unei creșteri a numărului de cazuri de infecție, a unei creșteri a numărului de spitalizări și a pacienților grav bolnavi, sistemul medical nu va rezista.
„Ne amintim din perioadele anterioare ale pandemiei din Republica Moldova când limita numărului de pacienți cu COVID în toate spitalele din țară era de 4 000 de persoane. Pur și simplu nu avem alte rezerve. Ocupat”, a mai spus expertul în sănătate.
Coronavirus
Ultima oră: Stare de urgență în sănătate publică în toată țara
Potrivit Alei Tocarciuc, singurul lucru pe care îl putem face acum este să prevenim depășirea acestei limite de patru mii de paturi ocupate cu pacienți COVID, pentru internarea cărora sunt necesare aparate de oxigen, medici și asistenți medicali.
De asemenea, specialistul nu exclude că ar putea exista un nou blocaj, cum ar fi închiderea frontierelor de stat. Iar pentru a evita scenariul cel mai pesimist este necesar să se țină sub control „transmiterea” virusului, ceea ce înseamnă că înăsprirea actuală a restricțiilor este justificată.
Coronavirus
Liber în cluburile de noapte, dar cu anumite condiții: Anunțul Alei Nemerenco
Amintim, starea de urgență în sănătate publică pe tot teritoriul țării a fost instituită de Comisia Națională de Sănătate Publică, din data de 10 septembrie și până pe 30 octombrie. Ministerul Sănătății va prezenta o dată la cinci zile situația pandemică din țară și va veni cu noi decizii de fiecare dată.